©  AP

Van Aert knalt naar zege in slottijdrit, Pogacar wint de Tirreno

Wout van Aert heeft in de slottijdrit van de Tirreno-Adriatico de snelste tijdrit neergezet. Onze landgenoot deed het zes seconden sneller dan Stefan Küng. De achterstand van 1’15” op Tadej Pogacar ophalen zat er niet meer in over 10,1 kilometer. De Sloveen is dus de eindwinnaar van de Italiaanse rittenkoers.

LEES OOK: Strijdlustige Van der Poel heeft “goede vorm beet” voor Milaan-Sanremo

De verrassing van de dag was dat Filippo Ganna de tijd van Stefan Küng niet van de tabellen veegde. De Italiaan van Ineos Grenadiers won de laatste maanden liefst acht tijdritten op een rij. Aan die zegereeks komt nu een einde.

Voor Küng was het daarna wachten tot Wout van Aert aan zijn tijdrit begon. De kopman van Jubmo-Visma stelde niet teleur en ging uiteindelijk liefst zes seconden onder de tijd van de Europese kampioen tijdrijden.

LEES OOK: De tijdrijder Wout van Aert ontleed in tien punten

 ©  AP

Van Aert: “Het is een mooie week geweest”

Wout van Aert was zichtbaar gelukkig na zijn zege in de tijdrit van de Tirreno. “Ganna is een specialist, maar ik ook, hé”, lachte Van Aert. “Ik heb enorm getraind op mijn tijdritten op Tenerife. We hebben onder meer geëxperimenteerd met het materiaal en mijn positie en ik voel dat ze erop vooruit zijn gegaan. Het is fijn om het seizoen op deze manier te kunnen beginnen. Dat de wind misschien in mijn voordeel speelde op het einde? Dat weet ik niet, ik heb vrij lang in de bus gezeten, maar ik hoop altijd dat de omstandigheden voor iedereen min of meer dezelfde zijn. Richting de zomer ga ik nog harder op mijn tijdritten trainen, maar het geeft me vertrouwen dat ik vandaag al mannen als Ganna en Küng kan kloppen.”

Van Aert eindigde ook tweede in het eindklassement. “Het was eigenlijk de eerste keer dat ik me echt focuste op het klassement. En ik eindig hier meteen tweede, net na de Tour-winnaar, dat is een mooie start. We zullen dit in de toekomst zeker nog vaker proberen, maar voorlopig zijn de klassiekers nog steeds prioriteit.”

LEES OOK: Wout van Aert: gevochten als een leeuw én als toekomstig ronderenner

Milaan-Sanremo

“Dat iedereen naar mij zal kijken in Milaan-Sanremo? Ja, ik denk dat we deze week hebben gezien wie over goede benen beschikt, ik kan nog wel zo’n coureur opnoemen. Voor mij verandert dat weinig. In elke koers zal naar mij gekeken worden. Sanremo is een lange en zware koers, op het einde zullen de benen wel bepalen wie er wint.”

“Het was een zware Tirreno, maar we hebben vorig jaar na een zware Dauphiné ook gezien dat ik heel goed naar de Tour ben gegaan. We hopen dan ook dat we dat na deze Tirreno ook doen. Dat ik mijn goede vorm meeneem en dat ik ook steeds beter blijf worden richting Parijs-Roubaix.”

“Nu kijk ik er in eerste instantie naar uit om terug te keren naar het hotel en een beetje te vieren met de ploegmaats. Dat is ook belangrijk, soms even terugkijken, want we hebben een week met heel goed teamwerk achter de rug. De dagen daarna zal het zaak worden om goed uit te rusten, daarna gaan de gedachten richting Milaan-Sanremo. Of ik al een plan in mijn hoofd heb? Nee, niet echt. En als ik er één zou hebben, zou ik het niet aan jullie neus hangen. (lacht)”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Top 10 tijdrit

1. Wout van Aert 11: 06

2. Stefan Küng +6

3. Filippo Ganna +11

4. Tadej Pogacar +12

5. Benjamin Thomas +16

6. Alberto Bettiol +18

7. João Almeida +24

8. Kasper Asgreen +26

9. Michael Hepburn+27

10. Tobias Ludvigsson +28

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

LEES OOK: Van Aert maandag voor het eerst (in 19 koersen) niet in top tien in Italië

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wielrennen