Direct naar artikelinhoud
VragenstukBeursgang Club Brugge

Club Brugge is 230 miljoen waard, maar is het ook een goede investering?

Charles De Ketelaere in actie tegen AA Gent, afgelopen maandag.Beeld Photo News

De kogel is door de kerk: Club Brugge trekt op 26 maart naar de beurs. Blauw-zwart zal dan onder de ticker ‘CLUB’ noteren op Euronext Brussels. De voetbalclub wordt op zo’n 229 miljoen euro gewaardeerd.

Hoe komt men aan die waardering?

Club Brugge verkoopt 30 procent van zijn aandelen via de beursgang. Dat is goed voor minimaal 3,25 miljoen aandelen die aangeboden worden, tot maximaal 4,67 miljoen aandelen als de vraag groot is. De aandelen van Club Brugge kosten 17,50 tot 22,50 euro per stuk, wat tegen het middelpunt een waardering oplevert van 229 miljoen euro.

Is dat een correcte prijs?

Dat is een onmogelijke vraag om te beantwoorden. Club Brugge zegt zelf dat het voor zijn waardering heeft gekeken naar andere beursgenoteerde voetbalclubs. Als we kijken naar Ajax Amsterdam, dan wordt die club momenteel gewaardeerd op zowat 290 miljoen euro. Een Olympique Lyon is maar een ‘schamele’ 140 miljoen euro waard. Borussia Dortmund heeft een beurskapitalisatie van dik 540 miljoen euro. Clubs als Juventus (1 miljard euro) of Manchester United (2,5 miljard euro) spelen – letterlijk en figuurlijk – in andere liga’s.

Een klassieke koers-winstverhouding zoals bij normale beursgenoteerde bedrijven kan je niet maken, wegens het (meestal) ontbreken van winstcijfers. Als je ergens een referentiepunt wil krijgen bij de genoteerde voetbalclubs, moet je terugvallen op de beurswaarde afgezet tegenover de omzet van de club. De huidige mediaan ligt dan rond de 1,7. Je neemt met andere woorden de omzet van de club en vermenigvuldigt deze met 1,7. Als je die ratio toepast op de omzet van Club Brugge van 137 miljoen euro kom je uit op een waardering van 233 miljoen euro.

Is er een maar?

Ja, en er zijn er zelfs meerdere. De 137 miljoen euro omzet van Club Brugge is een record in de geschiedenis van de club. Het bevat onder meer 35 miljoen euro inkomsten uit de deelname aan de Champions League. Blauw-zwart speelt niet elk jaar de Champions League. Historisch gezien zijn voetbalclubs geen goede investering als je de vergelijking maakt met de buitenlandse clubs. Uiteraard hangt veel af van de sportieve prestaties, en die fluctueren nogal eens. Club Brugge rechtvaardigt zijn waardering ook op een verdere verbetering van de financiële cijfers. 

Zo verwacht het meer inkomsten door de bouw van een nieuw stadion, waar meer toeschouwers en vips ontvangen kunnen worden. Daardoor zouden de stadioninkomsten van Club Brugge vanaf 2023 met liefst 23 miljoen euro op jaarbasis toenemen. De bouw van dat stadion is momenteel nog niet zeker. Die extra inkomsten dus al helemaal niet. 

In de aankondiging van de beursgang worden beleggers ook gewaarschuwd voor een aantal risicofactoren. Zo kunnen “aanhoudende ondermaatse prestaties” van het team wegen op de cijfers, en moeten beleggers onder meer rekening houden met mogelijke ernstige blessures bij spelers, een latere bouw van het stadion of zelfs de mogelijkheid dat nieuwe matchfixingschandalen in de voetbalwereld opduiken. Dat laatste kan wegen op het aantrekken van supporters of sponsors.

Zal ik als aandeelhouder delen in de eventuele winst?

Als we opnieuw kijken naar de buitenlandse voorbeelden dan zien we dat de aandeelhouders niet kunnen rekenen op een dividend. De meeste clubs boeken geen of nauwelijks winst, dus is er ook geen ruimte voor een winstuitkering. Ook Club Brugge heeft al duidelijk gezegd dat er geen dividend wordt betaald. De Stoxx Europe Football Index leert ons dat het gemiddelde rendement op tien jaar zo’n 3,4 procent is. Rekening houdend met de inflatie ben je als belegger je geld dan niet kwijt, maar dat is het ook zowat.

Bovendien zal Club Brugge fors moeten investeren in de bouw van zijn nieuw stadion. Het project wordt nu geraamd op een kostprijs van 100 miljoen euro. Dat geld wordt volledig door de banken gefinancierd, geleend dus. Dat betekent wel dat er voor hetzelfde bedrag bijkomende schulden op de balans van Club Brugge terechtkomen. De winst van voetbalclubs wordt verder mede bepaald door de waarde van transfers en de televisierechten. Beide ook heel onzekere parameters voor voetbalploegen.

Hoe kan ik intekenen op die beursgang?

De prospectus van de beursgang, een stevig document met alle informatie en risico’s, is door de beurstoezichthouder FSMA goedgekeurd. Dat betekent dat de aandelenverkoop kan starten. U kan vanaf nu en tot 25 maart bij elke bank of beursmakelaar uw order doorgeven. Beter is om dit te doen bij de begeleidende banken. Voor particulieren zijn dat Belfius en het beurshuis Kepler Cheuvreux.

U geeft aan hoeveel aandelen u wenst te kopen. De prijsvork is vastgelegd tussen 17,5 euro en 22,5 euro. De definitieve prijs van het aandeel wordt pas later vastgelegd. Afhankelijk van de vraag naar aandelen wordt minimaal 30 procent en maximaal 40 procent van de aandelen verkocht. 

Nog dit: heel typisch voor dergelijke ‘emotionele’ aandelen is dat ze vaak ondermaats presteren onmiddellijk na de beursgang. Dat heeft vaak te maken met een overwaardering op het ogenblik van de beursgang. Veel supporters zullen wellicht maar wat graag enkele aandelen kopen van hun voetbalclub. Daar zijn fans nu eenmaal fans voor.