Direct naar artikelinhoud
NieuwsCoronavirus

Besmettingen op school fors gestegen: mondmaskers verplicht in vijfde en zesde leerjaar

Besmettingen op school fors gestegen: mondmaskers verplicht in vijfde en zesde leerjaar
Beeld Wannes Nimmegeers

Het aantal besmettingen bij personeelsleden van scholen is op een week tijd met maar liefst 98 procent gestegen, zo blijkt uit de nieuwste cijfers van de centra voor leerlingenbegeleiding (clb’s) die Het Laatste Nieuws kon inkijken. Bij leerlingen kwamen er 43 procent meer besmettingen bij. 

Video wordt geladen...

Beide cijfers zijn veel hoger dan de stijgende coronacijfers in de algemene bevolking. De Vlaamse onderwijswereld zit momenteel in spoed samen om zich over de cijfers te buigen en zal een mondmaskerplicht invoeren in het vijfde en zesde leerjaar van de lagere scholen de komende twee weken, zegt minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) bij VTM Nieuws. Ook wordt de week contactonderwijs in de tweede graad van het secundair, net voor de paasvakantie, geschrapt.

In totaal werd er vorige week bij 287 personeelsleden uit het onderwijs een besmetting vastgesteld, tegenover bij 145 in de week ervoor. De stijging was het grootst in Oost-Vlaanderen, waar er 77 personeelsleden besmet raakten tegenover 23 de week ervoor (+235 procent). In Limburg gaat het om een stijging van 141 procent (van 17 naar 41 besmettingen), in West-Vlaanderen om +85 procent (van 33 naar 61), in Antwerpen +63 procent (van 41 naar 67), in Vlaams-Brabant om +74 procent (van 19 naar 33) en enkel in Brussel om een daling van 33 procent (van 12 naar 8).

Bij leerlingen gaat het om een stijging van 1.850 naar 2.648 in een week tijd. Het aantal leerlingen in quarantaine is gestegen van 7.046 naar 11.600.

 Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) zit op dit moment samen met de onderwijspartners. Dat overleg was normaal voor volgende week gepland, maar gezien de stijgende coronacijfers in de brede samenleving is twee weken tussen de vergaderingen te lang, stelde de woordvoerder van de minister. 

Vorige week dinsdag werd op het onderwijsoverleg beslist dat de leerlingen van de tweede graad secundair onderwijs die geen examens hebben, vanaf maandag 29 maart opnieuw voltijds naar school konden. Zij kregen tot nu toe halftijds afstandsonderwijs. Voorwaarde was wel dat de epidemiologische situatie gunstig moest blijven. Maar de cijfers evolueren de jongste dagen in de verkeerde richting, en de week contactonderwijs zou nu geannuleerd worden.