Direct naar artikelinhoud
NieuwsOnderwijs

Weyts: ‘De scholen sluiten tot aan de paasvakantie? Ik zal er alles aan doen om dat te verhinderen’

Weyts: ‘De scholen sluiten tot aan de paasvakantie? Ik zal er alles aan doen om dat te verhinderen’
Beeld ISOPIX

Ondanks de toenemende coronabesmettingen in het onderwijs blijft minister Ben Weyts (N-VA) bij het plan om de leerlingen van het secundair onderwijs na de paasvakantie weer voor 100 procent naar school te laten gaan. Weyts herhaalt op Radio 1 ook zijn pleidooi om leerkrachten prioritair te vaccineren.

Het gaat de verkeerde kant op met de coronacijfers. Ook op school stijgt het aantal besmettingen snel, bij schoolpersoneel ging het vorige week zelfs om een stijging van 98 procent. Daarom werd beslist dat leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar vanaf maandag een mondmasker moeten dragen.

“De situatie is niet goed, en daarom maken we keuzes”, zegt Weyts in ‘De ochtend’ op Radio 1. Zo wordt het voltijds contactonderwijs voor de tweede graad secundair onderwijs uitgesteld tot na de paasvakantie. Bedoeling was aanvankelijk om die leerlingen vanaf 29 maart opnieuw voltijds naar school te laten gaan. 

“Ik ben nooit te beroerd om mijn verantwoordelijkheid te nemen als de kennis en inzichten wijzigen, en dus ben ik bereid om maatregelen aan te passen.”

Door nu in te grijpen, hoopt Weyts zijn doelstellingen overeind te houden. In de eerste plaats wil hij het lager onderwijs volledig openhouden. Daarnaast blijft het “de vaste wil en ambitie om na de paasvakantie het secundair onderwijs volledig open te doen, met 100 procent contactonderwijs”.  Al hangt alles uiteraard af van de evolutie van de coronapandemie, voegt hij eraan toe. “Het is nog vijf weken, in welke wereld leven we dan?”

Slot en grendel

Hier en daar wordt gevraagd om de scholen volledig te sluiten tot aan de paasvakantie, om zo het virus te bezweren. Daar wil Weyts echter niets van weten. “Bij elke opstoot staan er mensen klaar met slot en grendel, maar ik zal er alles aan doen om dat te verhinderen.”

Weyts hoopt ook nog steeds dat leerkrachten prioritair aan de beurt komen voor een coronavaccin. “Wij zullen opnieuw pleiten voor de prioritaire vaccinatie voor leerkrachten. Ik sta daar volledig achter.” Dat na de zorgsector en de 65-plussers enkel de interventie-eenheden van de politie als prioritair werden aangeduid, begrijpt hij niet goed. “Leerkrachten hebben toch ook nauw contact met andere mensen?”