Direct naar artikelinhoud
NieuwsPolitiek

Kamer heft parlementaire onschendbaarheid Dries Van Langenhove op

Dries Van Langenhove (Vlaams Belang).Beeld Photo News

De plenaire vergadering van de Kamer heeft het voorstel van de Commissie Vervolgingen om de parlementaire onschendbaarheid van Vlaams Belang-fractielid Dries Van Langenhove op te heffen, donderdagavond aangenomen. Alleen onafhankelijk parlementslid Jean-Marie Dedecker verzette zich daartegen.

en

Het parket-generaal van Oost-Vlaanderen bezorgde de Kamer vorige maand een brief met daarin de vraag om de parlementaire onschendbaarheid van Van Langenhove, die in 2019 werd verkozen van op een lijst van het extreemrechtse Vlaams Belang, op te heffen. Het gerecht voerde ruim twee jaar lang een onderzoek naar Van Langenhove naar aanleiding van een reportage van de VRT over de radicaalrechtse groepering Schild & Vrienden, die hij oprichtte. Het parket vroeg de opheffing van de onschendbaarheid voor mogelijke inbreuken op de racismewet en de wapenwet.

Onderzoek van De Morgen

Parket wil Dries Van Langenhove en acht andere leden van Schild en Vrienden voor rechter wegens racisme

Dit zijn de negen Schild & Vrienden-leden van wie het parket vervolging vraagt wegens racisme

De Commissie Vervolgingen van de Kamer, die zeven Kamerleden telt, onderzocht het dossier de afgelopen maanden. Ze hoorde daarvoor de procureur van het parket Oost-Vlaanderen, een andere parketmagistraat en Van Langenhove zelf. De Commissie besliste eerder deze maand unaniem om de plenaire vergadering te adviseren om de parlementaire onschendbaarheid van Van Langenhove op te heffen. 

 In zijn verslag aan de Kamer benadrukte rapporteur Stefaan Van Hecke (Groen) dat de Commissie daarmee niet oordeelt over de schuld of onschuld van Van Langenhove, maar enkel onderzocht heeft of de vraag van het parket voldoende onderbouwd is en er bijvoorbeeld geen sprake is van willekeurige of politieke vervolging.

De plenaire Kamer nam het voorstel van de Commissie donderdagavond aan. De gewone meerderheid was voldoende, maar op onafhankelijk Kamerlid Jean-Marie Dedecker na verzette niemand zich tegen de opheffing van Van Langenhove’s onschendbaarheid.

‘Vrije meningsuiting’

Dedecker, die verkozen werd van op een N-VA-lijst, wilde naar eigen zeggen niet Van Langenhove maar wel de vrije meningsuiting verdedigen. “Het via een wet of rechter verbieden van een onfatsoenlijke meningsuiting is in alle gevallen een groter kwaad dan de uiting zelf”, zei hij.

De tussenkomst van Dedecker veroorzaakte even een klein opstootje toen PS-fractieleider Ahmed Laaouej hem ervan beschuldigde Robert Faurisson, een notoir Frans negationist, te citeren. “Ik had mij nooit kunnen inbeelden dat we hem hier zouden horen citeren om de vrije meningsuiting te verdedigen. Ik ben diep gedegouteerd”, klonk het. Volgens Dedecker ging het echter om een citaat van de Amerikaanse linguïst Noam Chomsky, die de vrije meningsuiting van Faurisson ooit verdedigde.

Dries Van Langenhove zelf was niet aanwezig tijdens de bespreking van het dossier. Hij verklaarde eerder al dat hij zich niet verzet tegen de opheffing van zijn parlementaire onschendbaarheid, omdat hij dan de mogelijkheid krijgt zijn naam te zuiveren.