Direct naar artikelinhoud
NieuwsVaccinaties

Ministers van Onderwijs en directeurs katholiek onderwijs roepen op leerkrachten prioritair te vaccineren

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts.Beeld BELGA

De ministers van Onderwijs van de drie gemeenschappen Caroline Désir (PS), Ben Weyts (N-VA) en Lydia Klinkenberg (ProDG) vragen de federale regering om onderwijzend personeel te beschouwen als een prioriteitsgroep voor vaccinatie tegen Covid-19. Ook de directeurs van het katholiek onderwijs roepen daartoe op.

en

“Onlangs is als onderdeel van de vaccinatiestrategie besloten om niet langer extra prioriteitsgroepen te definiëren die gevaccineerd moeten worden om de vaccinatie van gewone burgers niet onnodig te vertragen. Toch werd de politie opgeroepen. Dat roept veel vragen op voor het onderwijzend personeel”, schrijven de drie ministers in de brief, die Belga kon inkijken.

“Een leraar, vooral in het kleuter- en gespecialiseerd onderwijs, kan veel contact hebben met derden”, stellen ze. “De onderwijswereld waardeert en deelt het doel dat de scholen maximaal openblijven. Ieder van ons is zich ervan bewust dat schoolsluitingen gevolgen hebben voor studenten, ouders, bedrijven, lokale autoriteiten en de samenleving op zich. (...) In die context willen we u vragen om de inspanningen van het onderwijzend personeel te ondersteunen door ervoor te zorgen dat ze nog steeds kunnen worden beschouwd als een prioritaire groep die moet worden gevaccineerd.” 

Directeurs

De oproep van de onderwijsministers krijgt bijval van het katholiek onderwijs. De directeurs van het katholiek basisonderwijs houden in een open brief eenzelfde pleidooi.

In de brief vragen de directeurs  met aandrang de leerkrachten de mogelijkheid te gunnen zich prioritair te laten vaccineren nadat de risicogroepen aan de beurt zijn geweest.

De directeurs willen zo de scholen open houden. “Onderwijs fysiek kunnen aanbieden, betekent een wereld van verschil voor onze leerlingen. Zowel voor het overbrengen van leerstof als voor het aanbieden van een warm nest gaat niets boven de fysieke nabijheid van de leraar”, klinkt het in de brief.

Als leerkrachten echter in quarantaine moeten omdat ze ziek worden, of vanwege hoogrisicocontacten, moeten klassen of zelfs scholen noodgedwongen sluiten.