©  BELGA

Gerechtelijk onderzoek naar Let’s Go Urban van El Kaouakibi

Antwerpen -

Er is een gerechtelijk onderzoek gestart naar Let’s Go Urban, de vzw van Vlaams Parlementslid Sihame El Kaouakibi (Open VLD). Dat bevestigt het Antwerpse parket, dat een onderzoeksrechter heeft gevorderd.

Let’s Go Urban, dat kansarme jongeren via onder meer dans ondersteunt, zit sinds begin februari in zwaar weer. Toen stapten drie bestuursleden op uit onvrede met het financiële beheer van de vzw. Uit een externe audit was immers een boekhoudkundige chaos gebleken, net als een gebrek aan scheiding tussen de vzw en de andere bedrijven van El Kaouakibi.

De ondernemingsrechtbank in Antwerpen stelde een voorlopige bewindvoerder aan, die moet nagaan of er ook effectief sprake is van financiële malversaties. Het parket startte daarop ambtshalve (dus op eigen initiatief) een opsporingsonderzoek. Later diende El Kaouakibi ook zelf een klacht in wegens valsheid in geschrifte en informaticafraude. Ze werd naar eigen zeggen het slachtoffer van een externe hacking.

Los daarvan voert ook de stad Antwerpen, dat de vzw fors heeft gesubsidieerd, een eigen onderzoek om na te gaan of die subsidies op een rechtmatige manier werden besteed.

Het parket in Antwerpen heeft deze week een onderzoeksrechter gevorderd in het dossier. “Dat wil zeggen dat de verschillende onderzoeken bij elkaar worden gebracht”, zegt parketwoordvoerder Kristof Aerts. “Onder leiding van de onderzoeksrechter zal worden onderzocht of er strafbare feiten zijn gepleegd en door wie.” Of El Kaouakibi ook vervolgd zal worden, moet later blijken.

Bij Open VLD is El Kaouakibi intussen geschorst tot midden augustus.

 dvd

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Sihame El Kaouakibi