©  BELGA

 ©  BELGA

 ©  BELGA

 ©  BELGA

 ©  BELGA

1 / 5
thumbnail:  
thumbnail:  
thumbnail:  
thumbnail:  
thumbnail:  

Sterk Antwerp wint voor het eerst sinds 1989 op het veld van Club

Antwerp is met 0-2 gaan winnen op het veld van autoritaire leider Club Brugge en doet daarmee een uitstekende zaak in de race voor Play-off 1. Lamkel Zé en Refaelov zorgden voor de goals. De voorsprong van RAFC op het nummer vijf, Anderlecht (dat wel een match minder heeft gespeeld), bedraagt nu acht punten.

Diederik Geypen

LEES OOK: ONS OORDEEL. Hoge scores na Antwerpse zege op het veld van Brugge

Vercauteren bracht de verwachte elf starters aan de aftrap. Hij zorgde voor een versterkt middenveld, met Haroun, Verstraete en Hongla. Voor dit drietal stonden, bij afwezigheid van de geschorste Mbokani, Refaelov en Lamkel Zé. Clement voerde ondanks de riante zege van vorige maandag in Gent (0-4) vier wissels door. Kossounou, Denswil, Rits en De Ketelaere kwamen in de ploeg.

Slechte doeltrap wordt assist

Antwerp kon sinds de promotie nog niet winnen op Jan Breydel. Vier nederlagen in de competitie, ééntje in de beker. Daar moest maar eens verandering in komen. De verstevigde organisatie stond er van bij het begin. Club monopoliseerde de bal, maar vond nergens een gaatje. Dat deed De Wolf met zijn doeltrap wel na negen minuten. Een slechte uittrap door de as van het veld belandde voorin. Lamkel Zé reageerde attent, troefde Kossounou af en liet Mignolet geen kans.

Club reageerde op het kwartier via de Nederlandse tandem Vormer-Dost. Die laatste kopte een voorzet van de Brugse kapitein rakelings naast. Veel doelgevaar kregen we verder niet te zien voor rust. Een kapotte Selectbal, die tot twee keer toe het spel onderbrak, werd zowaar een wapenfeit. Even voorbij het uur knutselde de thuisploeg toch nog eens een knappe aanval in elkaar. Via verschillende tussenstations belandde het leer bij Rits, die over knalde.

Nummer negen voor Refaelov

Ondanks het gebrek aan kansen langs beide kanten ging Antwerp wel met een 0-2 voorsprong rusten. Lamkel Zé gooide de bal op goed geluk in de zestien. Een ongelukkige Mata trapte Batubinsika aan, waardoor Laforge terecht naar de stip wees. Met Mignolet en Refaelov stonden twee strafschopspecialisten tegenover elkaar. De Gouden Schoen schoot met een schot richting winkelhaak op perfecte wijze raak. Zijn negende competitietreffer.

Het begin van de twee periode stond bol van de opstootjes en discussies. Lang vs. Haroun, Mechele vs. De Pauw, … Ook Lamkel Zé werd door zijn ploegmaats meerdere malen tot kalmte aangemaand. De roodhemden beperkten zich tot verdedigen, maar kwamen in minuut 65 twee keer goed weg. De Wolf stopte in extremis een schot van Lang. Enkele seconden laten belandde een heerlijk vluchtschot van Vanaken op de onderkant van de lat.

Club voerde de druk in het slot nog wat meer op, zonder tot concrete doelpogingen te komen. Invaller Sobol was met zijn afgeblokte inzet nog het dichtst bij de aansluitingstreffer. De bezoekers hielden stand, en speelden de match met een man meer uit, nadat Lang nog met zijn tweede gele kaart van het veld werd gestuurd. Dankzij deze driepunter kan Antwerp haast niet meer uit de top vier tuimelen. Het kan nu over twee weken met een pak minder stress Anderlecht ontvangen.