Direct naar artikelinhoud
DM ZaptElmo Lê van

Lennart heeft thuis een Mexicaanse molsalamander. Lennart is de mol!

Lennart heeft thuis een Mexicaanse molsalamander. Lennart is de mol!
Beeld Play4

Elmo Lê van zet de blik op oneindig. Vandaag: het nieuwe seizoen van De mol.

De fysieke verschijnselen bij het zien van de extreem spannende eerste proef van het nieuwe seizoen van De mol waren vergelijkbaar met hoe je haar overeind schiet wanneer Jan Peumans je iets erotisch in het oor fezelt. Gepluimd pluimvee bij vriestemperaturen was er niets tegen. Gänsehaut, zoals den Duits zou zeggen.

Vlaanderen heeft naar jaarlijkse traditie de mollenjacht ingezet, de collectieve zoektocht naar de bekwaamste saboteur van onze contreien. (De kwibus die verantwoordelijk is voor de vaccinatiestrategie heeft de selectie niet gehaald.) Het nieuwe jachtseizoen werd geopend in de doorregende maïsvelden van het Pajottenland, met een slechtnieuwsshow van presentator Gilles De Coster: de tien uitverkorenen konden hun plaats immers nog kwijtspelen aan tien anderen, waarmee bevestigd werd dat De mol nog steeds gemaakt wordt door een stel sadisten.

Die eerste proef was ‘De mol grand cru’: zo spannend dat ik er okselvijvers van 10 centimeter breed van kreeg. Noah, die ten koste van Jens in het spel kwam, vergeleek de proef, waarbij 10 tegenkandidaten de aanval inzetten om een plek te veroveren, met de slag om Normandië. Noah is slechts 18 jaar en heeft blijkbaar al een oorlog meegemaakt: je zou voor minder een kandidaat-winnaar zijn. Het was overigens doodzonde van Jens’ vroegtijdig vertrek, die had gezegd dat hij deelnemen aan De mol boven het winnen van de Lotto verkoos, omdat je geld kan opbrassen en herinneringen blijven bestaan.

Intussen verhuisde De mol van Liedekerke naar Sankt Goar in Duitsland, waar het verder gissen was naar wie de mol zou kunnen zijn. Sven, eigenaar van een croque-restaurant, vond jurist Kevin verdacht omdat die geen voetbalclubs kon opsommen, wat volgens hem onmannelijk en dus dubieus was. Sven was zélf de meest onbetrouwbare van het pak: selectief doof, nonchalant en licht pessimistisch. Hij heeft een hekel aan knuffelen (en dus vermoedelijk ook aan mensen), waarop de makers niets beter hadden gevonden dan een knuffelproef tot leven te roepen.

Die opdracht, waarbij de kandidaten elkaar ter introductie de stront uit het gat vroegen, was de ideale manier om een beeld te krijgen van wat voor vlees we in de kuip hebben. Dami, Noah, Jasmien en Annelotte geven de indruk het spel te willen spelen, Philippe, Lennart en Kevin lijken types die mollen om te mollen, terwijl Katrien en Samina de rol van moederfiguur lijken uit te spelen, wat een slinkse manier is om iemands vertrouwen te winnen.

Als de eerste aflevering iéts heeft aangetoond, dan wel dat De mol met interessante kandidaten naar het strijdtoneel in Duitsland trekt, waar de mol trouwens een beschermde diersoort is. Lennart heeft thuis een axolotl, een Mexicaanse molsalamander die volgens Wiki “ernstig bedreigd” is. Stop de klok. Ik win!