Direct naar artikelinhoud
NieuwsTv

Leen Dendievel over vraag in ‘De Zevende Dag’: ‘Deadname’ Petra De Sutter vermelden is not done’

Minister van Ambtenarenzaken Petra De Sutter (Groen).Beeld BELGA

Actrice Leen Dendievel (37) is niet te spreken over wat er gisteren in De Zevende Dag op Eén is gebeurd. VRT-journalist Lieven Verstraete (58) vermeldde de ‘deadname’ - de geboortenaam van een transpersoon - van minister van Ambtenarenzaken Petra De Sutter (57) in een van zijn vragen. De VRT verklaart ondertussen dat alles is uitgepraat tussen beide partijen. ‘Het was niet de bedoeling van Lieven om iemand te kwetsen.’

Lieven Verstraete stelde Petra De Sutter (Groen) tijdens een dubbelgesprek met de Antwerpse bisschop Johan Bonny over de omstreden uitspraken van het Vaticaan over homoseksualiteit een vraag waarbij Verstraete expliciet de deadname van De Sutter aanhaalde.

Lees verder onder de foto

Leen Dendievel InstagramBeeld RV

Deadname

De Sutter leek wat geërgerd door de vraag, maar ging niet op het gebruik van haar zogeheten ‘deadname’. Maar dat doet Thuis-actrice Leen Dendievel wel. Op Instagram heeft zij het over een ‘grove fout door Lieven Verstraete’: “Even (heel bewust, geen verspreking) de ‘deadname’ van Petra De Sutter in een vraagstelling steken... Zeker een journalist zou moeten weten dat dit NOT DONE is.” 

Bij VRT valt te horen dat alles ondertussen is uitgeklaard. “Na de uitzending hebben Lieven en de minister alles uitgepraat. Het was nooit de bedoeling van Lieven om iemand te kwetsen. Voor beiden is het hoofdstuk afgesloten”, aldus Hans Van Goethem, woordvoerder van VRT.

Lieven Verstraete en Petra De SutterBeeld VRT/PN

Kaat

Het transgenderthema is sowieso iets dat Dendievel na aan het hart ligt.  De actrice speelde drie jaar lang de rol van transgender persoon Kaat in de serie Thuis. Bij haar afscheid was Leen vol lof over haar personage. “Ik ben heel vereerd en ik ben Eén ontzettend dankbaar dat ik zo’n invloedrijk personage als Kaat heb mogen spelen. Kaat zal altijd een van mijn meest dierbare personages blijven. Ze had een doel en dat heeft ze bereikt, bij haar omgeving in Thuis en ook bij de mensen thuis en daarbuiten. En dat stemt me gelukkig.”

Lees verder onder de foto

Leen speelde drie jaar lang Kaat in 'Thuis'.Beeld VRT

Sam Bettens

Het is ook niet de eerste keer dat het gebruik van een ‘deadname’ voor ophef op sociale media zorgt. Eind november was er grote verontwaardiging nadat sportjournaliste Catherine Van Eylen hetzelfde deed bij een vraag over Sam Bettens in De Slimste Mens Ter Wereld. Van Eylen kreeg toen het filmpje te zien waarin Sam Bettens aan Linde Merckpoel vertelt dat hij door het leven wil gaan als transman. Van Eylen herkende Bettens, wist onder andere dat hij een zanger en transman is en vermeldde ook zijn deadname.

Heel wat kijkers hadden het moeilijk met het feit dat Catherine bleef spreken over ‘zij’ en dat niemand haar verbeterde. Ook dat Bettens’ voormalige naam als antwoord werd gebruikt, schoot bij velen in het verkeerde keelgat. 

(Lees verder onder de reactie van Sam Bettens)

Video wordt geladen...

Sam Bettens (48) tilde er toen niet heel zwaar aan, maar was wel blij met de verontschuldigingen die een producer van De Slimste Mens toen maakte. “Je kan alleen maar leren van dit soort dingen”, zei Sam toen. “En meteen zeggen: ‘Sorry, we hebben het verkeerd aangepakt en dat gaan we de volgende keer ook niet meer doen. We hebben eruit geleerd.’ Dat vind ik eigenlijk het allerbelangrijkste uit dit verhaal.”