Direct naar artikelinhoud
NieuwsTaiwan

Taiwanese straaljagers botsen in de lucht: één dode

Een militaire oefening met straaljagers van de Taiwanese luchtmacht.Beeld EPA

Twee straaljagers van de Taiwanese luchtmacht zijn op elkaar gebotst, met zeker één dode tot gevolg. Het is het derde incident van zijn soort in een halfjaar.

Volgens het nationale reddingscentrum van de Taiwanese luchtmacht zijn er gisteren twee F-5E-toestellen aan de zuidoostkust in zee gestort. Beide straaljagers waren bemand door één piloot. De gevechtsvliegtuigen zijn bij een oefening in de lucht op elkaar gebotst, zo verklaarde de luchtmacht. Die heeft een helikopter naar het gebied van de crash gestuurd om de piloten te vinden. Ook de kustwacht en enkele reddingsschepen gingen op zoek naar de vliegers.

Een van de piloten is bewusteloos in zee gevonden. Hij werd later in het ziekenhuis doodverklaard. In de buurt van de piloot werden ook een parachute en een gebroken schietstoel teruggevonden.

Volgens het Taiwanese staatspersbureau Central News Agency houdt de luchtmacht sinds het ongeluk van alle F-5E-toestellen aan de grond. De in Amerika gebouwde straaljagers deden in de jaren zeventig hun intrede in de Taiwanese luchtmacht. De meeste van die toestellen worden niet meer inzetbaar geacht voor gevechtssituaties.

Bij een ongeluk met een F-5 in oktober kwam een piloot om het leven. In de maand daarop stortte een moderner F-16-toestel neer aan de oostkust van het eiland, waarbij ook de piloot omkwam. In januari kwam ’s lands hoogste militair bovendien met zeven anderen om het leven door een helikopterongeluk bij de hoofdstad Taipei.

De incidenten hebben geleid tot bezorgdheid over de training van de luchtmachtpiloten en het onderhoud. Ook maakt men zich in Taiwan zorgen om de druk op de luchtmacht, nu de dreiging vanuit de Volksrepubliek China groeit. Het Taiwanese ministerie van Defensie heeft al gewaarschuwd dat de Chinese luchtmacht geregeld de luchtverdedigingszone van Taiwan binnendringt om zo de luchtmacht uit te putten. 

De communistische regering in Peking ziet Taiwan sinds 1949 als een afvallige provincie en heeft gezworen Taiwan ooit te zullen inlijven.