Voorstel Weyts zet Vlaamse regering onder spanning: “Leerkrachten eerder vaccineren, is de doos van Pandora openen”

Het rommelt in de Vlaamse regering. Het voorstel van onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) om de leerkrachten voorrang te geven bij de vaccinatie, is in het verkeerde keelgat geschoten bij Wouter Beke (CD&V). Hij denk er niet aan om de vaccinatievolgorde bij te sturen. Minister-president Jan Jambon kiest intussen wel de kant van zijn N-VA-minister en wil dat er een gesprek over wordt gevoerd.

Matthias Vanderaspoilden en Anton Goegebeur

Vanmorgen om 8 uur komt de Vlaamse regering zoals iedere week samen om enkele dossiers te bespreken. Maar na het voorstel van Ben Weyts om de leerkrachten voorrang te geven bij de vaccinatie, zal de sfeer iets minder gezellig zijn dan doorgaans. Minister van Welzijn Wouter Beke is namelijk not amused. “Over dat soort dingen voer je geen politieke discussies”, klinkt het in regeringskringen.

Toch lijkt Beke vrijwel alleen te staan, want als het van minister-president Jan Jambon afhangt, voert de Vlaamse regering dat gesprek vandaag wél. “Als er verschillende meningen zijn, dan is het niet onlogisch om daar een nieuw, open gesprek over te hebben”, klinkt het op het kabinet-Jambon. “Zeker omdat de omstandigheden intussen veranderd zijn.”

Dat is ook het argument van Ben Weyts. “De Vlaamse regering heeft altijd gevonden dat je rekening moet houden met beroepsgroepen”, klinkt het. Dus waarom niet – naast de agenten – ook leerkrachten voorrang geven, met prioriteit voor het kleuter- en het buitengewoon onderwijs? Niet iedereen is het daarmee eens. “Het punt is vorige week aangeraakt op de taskforce en tijdens de komende vergadering (donderdag, nvdr.) zullen we het er nog eens over hebben”, zegt professor huisartsgeneeskunde Jan De Maeseneer. “Maar ik betwijfel of er voldoende argumenten zijn om de strategie te wijzigen.”

 © BELGA

Zomervakantie

Op het kabinet-Beke zijn ze dat in ieder geval niet van plan. Bovendien klinkt het dat het ook weinig efficiënt is om te schuiven: ten vroegste in mei zouden de 500.000 leerkrachten aan de beurt kunnen komen. Is dat dan nog wel zinvol, klinkt het, met de zomervakantie voor de deur? “Als je hen voorrang geeft, dan duw je anderen achteruit”, zegt Gudrun Briat van de taskforce. Hoeveel? Dat hangt af van de leveringen. Deze week zouden volgens de planning 300.000 nieuwe vaccins toegediend kunnen worden, waarvan de helft in Vlaanderen.

Ook de Hoge Gezondheidsraad raadt de voorkeursbehandeling voor leerkrachten af. “We zouden hiermee de doos van Pandora openen”, zegt Briat. “Als we het onderwijspersoneel voorrang geven, wat doen we dan met mensen die in het avondonderwijs staan? Of met rijinstructeurs? Je moet ergens een grens trekken.”

Tweede reservelijst

Sowieso is er wel een achterpoortje in het systeem, want in sommige vaccinatiecentra worden kleuterleiders en kinderopvangmedewerkers nu al gevaccineerd. Dat mag, omdat ze sinds twee weken op de reservelijst staan. Volgens het Agentschap Zorg & Gezondheid moeten de gaten eerst worden opgevuld met 65-plussers, maar de praktijk leert dat het last minute oproepen van voldoende ouderen een moeilijke klus is. Daarom mogen vaccinatiecentra sinds twee weken een beroep doen op die tweede reservelijst met beroepsgroepen met een hoog besmettingsrisico.

De kwestie komt vandaag sowieso opnieuw op de tafel van de Vlaamse regering. Jambon hoopt ongetwijfeld dat de situatie overwaait zonder dat hij gedwongen wordt knopen door te hakken. “Het is een urgent probleem, maar het probleem stelt zich pas in mei. Dat is nog wel even”, klinkt het bij een betrokkene. En zo is er opnieuw wat tijd gekocht.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer