AstraZeneca gebruikte ‘verouderde’ data bij klinische tests in Verenigde Staten

Thelabeeld. ©  AP

Het farmabedrijf AstraZeneca zou ‘verouderde’ Amerikaanse data gebruikt hebben bij klinische studies voor zijn covid-vaccin. Dat blijkt uit een persbericht dat het Nationaal Instituut voor Allergieën en Infectieziekten (NIAID) maandagavond verspreidde.

kma
Bron: BELGA

‘Er is bezorgdheid over het feit dat AstraZeneca verouderde informatie gebruikte bij die studie in de Verenigde Staten. Dat kan tot een onvolledige inschatting van de effectiviteit van het vaccin geleid hebben’, schrijft NIAID, het Amerikaanse instituut dat toeziet op de klinische tests.

‘We roepen het bedrijf op om samen te werken met het Data and Safety Monitoring Board (DSMB), om de doelmatigheid van de data na te gaan, en te garanderen dat zo snel mogelijk de meest precieze, recente en effectieve data beschikbaar zijn’, klinkt het verder nog.

Een streep door de rekening van AstraZeneca, dat hoopte in de eerste helft van april een goedkeuringsaanvraag in te dienen bij de Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond FDA, nadat het maandag de eerste resultaten had bekendgemaakt van Amerikaans onderzoek met 32.449 deelnemers.

Uit die betwiste resultaten zou blijken dat het vaccin van AstraZeneca en de universiteit van Oxford voor 79 procent doeltreffend is in het voorkomen van covid-19. Nog bleek het vaccin voor 100 procent effectief om ernstige ziekte, hospitalisatie en overlijden te voorkomen.

Uit die studie kwamen ook geen bezorgdheden over veiligheid naar voren: er zou geen toegenomen risico blijken op bloedklonters na de fase 3-studie, klonk het.

AstraZeneca gaat binnen 48 uur recente gegevens over zijn coronavaccin aan de Amerikaanse regulator bezorgen, zo klinkt het in een mededeling. De groep legt uit dat ze data van voor 17 februari had gebruikt voor de resultaten van de klinische tests in de Verenigde Staten die maandag gepubliceerd werden.

Verschillende Europese landen schortten deze maand de vaccinaties op met het AstraZeneca-vaccin, omdat het mogelijk tromboses zou veroorzaken. Maar donderdag concludeerde het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) dat het vaccin ‘veilig en effectief’ was, waarna die landen op hun stappen moesten terugkeren.