Overlegcomité: moeten winkels en kappers weer dicht?

Het gaat de foute kant uit met de coronacijfers en dus komt het Overlegcomité om 9 uur vervroegd opnieuw samen. Dat daar nieuwe, strengere coronamaatregelen zullen afgesproken worden, lijkt zeker. De vraag is alleen hoe streng die zullen zijn. Dit is wat op tafel ligt.

Niet-essentiële winkels en contactberoepen

De meest voor de hand liggende ingreep is het opnieuw sluiten van de niet-essentiële winkels. Die mochten in België na de betere cijfers eind vorig jaar opnieuw de deuren open. België vormt daarmee één van de uitzonderingen tussen de ons omringende landen. Daar zijn niet-essentiële winkels bijna overal nog steeds gesloten. Deze maatregelen moet er voor zorgen dat mensen veel minder verplaatsingen maken.

Gevoeliger ligt het opnieuw sluiten van de niet-medische contactberoepen. Na heel lang gesloten te zijn mochten kappers op 13 februari eindelijk opnieuw openen, andere contactberoepen moesten zelfs wachten tot 1 maart. Hen nu al opnieuw sluiten, zou een zware klap zijn voor de sector. Toch is de kans groot dat dat gebeurt. Er zijn namelijk nog steeds heel wat aanwijzingen dat zij een belangrijke bron van besmettingen zijn.

Paasvakantie verlengen

Een ander vlak waarop België een uitzondering vormt in Europa is het open zijn van de scholen. Bijna overal lijkt er een consensus te zijn dat scholen ervoor zorgen dat het coronavirus zich makkelijker kan verspreiden, maar in België wordt dat nog steeds ontkend. Nochtans zorgden schoolvakanties in het verleden bijna altijd voor een daling van het aantal besmettingen.

Velen – waaronder ook minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) – lijken dan ook een voorstander van het verlengen van de paasvakantie. Die zou dan eventueel volgende week al, één week eerder dan normaal, ingaan. Voor de deelstaten is dat echter onbespreekbaar.

Andere maatregelen

Het vervroegen van de avondklok – waarvan even sprake was – komt er volgens VRT NWS sowieso niet. Die maatregelen is al langer controversieel en dreigt dat nog meer te worden als ze vroeger zou ingaan. Ook coronamaatregelen uit de eerste lockdown van bijna een jaar geleden, zoals het verbieden van niet-essentiële verplaatsingen en de sluiting van bedrijven in niet-essentiële sectoren, lijken niet op tafel te liggen. Hun economische impact is namelijk te groot in vergelijking met hun nut in de strijd tegen het coronavirus.

Meer