Direct naar artikelinhoud
NieuwsEconomie

Bijna dubbel zoveel meldingen over woekerprijzen tijdens coronajaar 2020

Federaal minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS).Beeld Photo News

Het afgelopen coronajaar zijn bijna dubbel zoveel meldingen over woekerprijzen binnengekomen bij de federale overheidsdienst Economie. Dat bericht De Tijd vandaag. Het ging om 605 meldingen in 2020, tegenover 340 het jaar voordien.

en

De Economische Inspectie heeft vorig jaar een pak meer controles uitgevoerd naar mogelijke woekerprijzen en abnormale winsten. Het ging om 342 controles, tegenover amper 64 in 2019. Dat blijkt uit cijfers die CD&V-Kamerlid Leen Dierick opvroeg bij minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS).

“Prijszetting in principe vrij”

Er zijn vorig jaar wel maar 37 processen-verbaal opgesteld over inbreuken. Dermagne waarschuwt dat "de prijszetting in ons land in principe vrij is en dat abnormale winsten zeer moeilijk te bewijzen zijn". "Het gaat ook om een puur Belgische wet die niet afdwingbaar is bij buitenlandse webwinkels." 

Dierick waarschuwt voor wanpraktijken met "dropshipping", waarbij je denkt te kopen bij een Bel­gische webwinkel, maar de pakjes worden verstuurd uit andere landen zoals China.