Leegstand in Antwerpen (ter illustratie)
Volledig scherm
Leegstand in Antwerpen (ter illustratie) © Klaas De Scheirder

Leegstand handelspanden in bijna alle Vlaamse centrumsteden gestegen afgelopen 10 jaar

De leegstand in handelspanden is tussen 2010 en 2020 in zo goed als alle Vlaamse centrumsteden de hoogte in gegaan. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Mercedes Van Volcem (Open Vld) opvroeg bij Vlaams minister Hilde Crevits (CDV). Enkel in Mechelen zijn de cijfers gedaald.

  1. De stad na corona wordt een 15-minuten-stad: “Dat is het lichtpunt van de hele crisis: iederéén wil nu een groene en fietsvriendelijke stad met fijne buurten”
    PREMIUM

    De stad na corona wordt een 15-minuten-stad: “Dat is het lichtpunt van de hele crisis: iederéén wil nu een groene en fietsvrien­de­lij­ke stad met fijne buurten”

    Corona heeft ook de stad geïnfecteerd en wanneer straks het Rijk der Vrijheid aanbreekt, zullen er blijvende gevolgen zijn. Mensen zullen meer thuis werken en nadenken over het nut en de kost van hun auto. Buren zullen meer dan voor corona op straat willen samenkomen. Cafébazen zullen opveren, maar niet allemaal. En wat doen winkeliers, nu online shoppen helemaal is ingeburgerd? Dus hoe pak je dat aan, de stad na corona? Het goede nieuws is: het wordt beter, zeggen twee slimme urban designers en twee vooruitziende burgemeesters, wanneer ook de typisch Vlaamse centrumstad in snel tempo evolueert naar de perfecte ‘15-minuten-stad’. “Er zijn twee grote winnaars: de stadsbewoner en Moeder Natuur.”