De Drie mogelijke scenario’s  

Steven Van Gucht is hoopvol: “Met uw hulp is piek volgende week al bereikt”

De coronacijfers blijven in stijgende lijn gaan, maar de voorbije dagen steeg het aantal besmettingen minder snel. Steven Van Gucht meent dat het ergste achter de rug is na deze golf. Uit berekeningen blijkt dat het naleven van de contactregels een groot verschil uitmaakt voor de bezetting van de intensieve zorg.

"We zijn aanbeland in een moeilijke fase van de pandemie. We zijn het allemaal moe en het is moeilijk", beseft viroloog Steven Van Gucht. "Ik geloof echt dat als we deze golf verslaan, we het ergste achter de rug hebben. Het vaccin en de lente zijn in zicht. Maar de zorgsector rekent nu op ons om de cijfers af te remmen."

Het aantal besmettingen blijft intussen wel stijgen. Volgende week kunnen we daardoor aan meer dan 300 ziekenhuisopnames per dag zitten en meer dan 700 bezette bedden op intensieve zorg. De drempel van 1.000 patiënten zou daar aan dit tempo op 12 april bereikt worden.

Van Gucht ziet wel dat de toename van besmettingen de afgelopen vier dagen minder sterk is geworden. "Vier dagen geleden stegen de cijfers nog met 42 procent, nu nog met 32 procent. Met uw hulp bereiken we mogelijk binnen een week al de piek van het aantal besmettingen."

"Ook na vaccinatie regels volgen"

Iets meer dan één op twee of 54 procent van de 85-plussers kreeg ondertussen een inenting. 9,5 procent van de Belg kreeg een eerste vaccindosis, 4 procent kreeg ook al een tweede dosis. "Als u gevaccineerd bent, blijft het belangrijk om de regels te respecteren", waarschuwde Van Gucht. "U maakt zelf weinig risico op complicaties en ernstige ziekte, maar het is niet uitgesloten dat u besmet wordt en het virus doorgeeft aan iemand anders. Blijf afstand houden en volg ook de regels rond quarantaine."

De verstrengingen die het Overlegcomité oplegde, kunnen alleen maar werken als we die met z"n allen volgen, benadrukte Van Gucht nog. "Mensen die u niet ontmoet, kan u niet besmetten."

Drie scenario"s voor bezetting intensieve zorg

Berekeningen van de Universiteit Hasselt wijzen uit dat we de 1.000 bedden op intensieve zorg zouden overschrijden in het scenario waarbij we ons gedrag niet zouden aanpassen. De belasting van intensieve zorg zou dan heel hoog kunnen blijven tot eind mei. Het tweede scenario dat werd berekend, houdt rekening met een aantal verstrengingen zoals we die eind oktober gekend hebben. Er wordt dan vanuit gegaan dat mensen zich aan één hoogrisicocontact per persoon houden. "Daarbij is de kans heel groot dat we onder de 1.000 bezette bedden blijven op intensieve zorg en misschien zelfs onder de 800 bedden tegen half april."

Bij het derde scenario, een tussenscenario waarbij wordt gerekend op 1,3 risicocontacten persoon doordat sommige mensen 2 of 3 dichte contacten hebben buiten het huishouden, zie je een groot effect op de curve. "De kans is opnieuw groter dat we dan meer dan 1.000 bedden op intensieve zorg gaan nodig hebben en is de kans groot dat we half april op 900 bezette bedden op intensieve zorg stranden. Ook half mei kunnen er dan nog 300 tot 700 mensen op intensieve zorg liggen."

"De berekeningen tonen vooral hoe kleine aanpassingen in ons gedrag, enorme verschillen kunnen uitmaken voor de ziekenhuizen. Dus: vloek eens, hou vol, en samen komen we hier uit. Het vaccin zal ons spoedig de hand reiken."

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer