Liveblog - Coronacijfers blijven stijgen, vervroegde levering Johnson-vaccins houdt vaccinatieschema op koers 

De coronacijfers stijgen nog altijd. Afgelopen week werden er elke dag gemiddeld 229 patiënten opgenomen in het ziekenhuis. Per dag wordt er bij 4.530 mensen COVID-19 vastgesteld. En er sterven dagelijks 27 mensen aan corona. En de zogenoemde "paaspauze" met striktere maatregelen is gestart. Volg het coronanieuws op de voet in onze liveblog: 

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Hoofd taskforce Dirk Ramaekers: "Vervroegde levering Johnson-vaccins houdt vaccinatieschema op koers"

De taksforce vaccinatie heeft vanmiddag een nieuwe update gegeven over de vaccinatiecampagne in ons land. Volgens voorzitter Dirk Ramaekers zitten we nog altijd op schema.  De tegenvallende leveringen van AstraZeneca worden gecompenseerd door de vervroegde leveringen van de vaccins van Johnson & Johnson. 

Lees meer in dit artikel:

De nieuwe coronacijfers

  • Van 20 tot 26 maart werden elke dag gemiddeld 229 patiënten in het ziekenhuis opgenomen. Dat is een stijging met 23 procent in vergelijking met de week voordien. Gisteren was er een stijging van 22 procent, eergisteren van 26 procent.
  • Gisteren, vrijdag 26 maart, meldden de ziekenhuizen 201 opnames (-41 in vergelijking met donderdag 25 maart). 200 (-12) patiënten konden het ziekenhuis verlaten. In totaal lagen vrijdag 2.499 (+7) covidpatiënten in het ziekenhuis664 (+13) onder hen liggen op intensieve zorg363 (+8) hebben beademing nodig. 
  • In de week van 17 tot en met 23 maart overleden elke dag gemiddeld 27 mensen aan de gevolgen van het coronavirus. Dat cijfer is met 12 procent gestegen in vergelijking met de week ervoor.
  • Tussen 17 en 23 maart werden per dag gemiddeld 4.530 nieuwe besmettingen bevestigd, 31 procent meer dan de week ervoor. Gisteren was er een stijging van 32 procent, eergisteren van 37 procent. Het tempo van de stijging lijkt dus voorlopig wat te vertragen, al blijft het stijgingspercentage wel hoog.
  • Er wordt ook méér getest. Tussen 17 en 23 maart werden dagelijks gemiddeld 62.200 tests afgenomen. Dat is 22 procent meer dan de week ervoor. 
  • De positiviteitsratio (het aantal positieve testen op het aantal totale testen) bedraagt 7,7 procent en stijgt met 0,5 procent. Dat betekent dat meer dan 7 op de 100 van de afgenomen testen positief was en dat er veel virus in omloop is. De stijging zit al enkele dagen op hetzelfde niveau. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO vindt een ratio boven 5 zorgwekkend.
  • De R-waarde of het reproductiegetal, het cijfer dat aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt, zit momenteel op 1,13. Dat betekent dat elke persoon die besmet is met het coronavirus gemiddeld meer dan 1 andere persoon besmet. Als de R-waarde onder de 1 daalt, krimpt de epidemie. Stijgt de R-waarde boven de 1, dan groeit de epidemie. De R-waarde zat in januari ónder de 1.
  • Volgens de meest recente cijfers (26 maart) hebben intussen 1.201.488 Belgen al zeker een prik gekregen. Dat is 13,1 procent van de volwassen bevolking. 497.321 van hen hebben een tweede prik gekregen en zijn dus volledig gevaccineerd.

Je kunt de meest recente grafieken van de besmettingen, de overlijdensziekenhuisopnames en tests terugvinden bij het wetenschappelijk instituut Sciensano.

Cijfers over het aantal geleverde vaccins en het aantal toegediende vaccins vindt u bij het FAGG (Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten) en bij Sciensano. Dat zijn federale cijfers, de Vlaamse vaccinatieteller toont hoeveel mensen in Vlaanderen gevaccineerd zijn.  

Wat is de positiviteitsratio en hoe moeten we die interpreteren? Dat kan je hier lezen.

Voor wie mocht twijfelen aan de coronacijfers, hebben we volgende leestip:

Duitse minister Spahn wil 14 dagen strikte lockdown

De Duitse minister van Volksgezondheid Jens Spahn meent dat zijn land een strikte lockdown van tien tot veertien dagen nodig heeft om de derde golf van coronabesmettingen onder controle te krijgen.

"Als we de cijfers bekijken, inclusief de ontwikkelingen van vandaag, dan hebben we eigenlijk een periode van nog eens tien of veertien dagen nodig waarin we onze contacten en mobiliteit echt stopzetten", verklaarde Spahn.

Eerder vandaag had ook Christian Karagiannidis, het hoofd van de Duitse vereniging voor intensieve zorg, gewaarschuwd dat een harde lockdown van twee weken de enige manier was om te vermijden dat de ziekenhuizen overspoeld worden. Een mix van harde lockdown, vaccinaties en testing is nodig om "te verhinderen dat de intensieve zorgeenheden overspoeld worden", zei hij.

Het Robert Koch Institute (RKI) meldt dat de voorbije zeven dagen gemiddeld 124,9 per 100.000 mensen besmet raakten met het coronavirus. Dat is het hoogste cijfer sinds midden januari.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel had begin deze week een harde lockdown rond Pasen aangekondigd, maar moest om juridische en logistieke redenen op haar stappen terugkeren. De onzekerheid zorgde voor onenigheid onder de deelstaten. Sommige lokale leiders van staten met lage infectiecijfers verzetten zich tegen strengere maatregelen.

Motivatiepsycholoog Vansteenkiste roept leerkrachten op contact op te nemen met leerlingen

Motivatiepsycholoog Maarten Vansteenkiste (UGent) roept de leraars en leraressen op om volgende week twee keer per week digitaal contact op te nemen met de leerlingen die thuis zitten. "We doen een warme oproep aan de leerkrachten om volgende week toch nog contact op te nemen met de leerlingen", legt Vansteenkiste uit. "Ze kunnen de leerlingen ondersteunen om hen nog gemotiveerd te houden."

Hij geeft concrete tips. "De leerkrachten kunnen coronagesprekken houden. Ze kunnen de leerlingen diverse vragen stellen: wat hebben ze gemist? Wat hebben ze geleerd over zichzelf? Hoe kunnen leraren hen verder ondersteunen om de rest van het schooljaar gemotiveerd te blijven?"

Brusselse politie sluit shishabar en legt twee lockdownfeestjes stil

De politie van de zone Brussel Hoofdstad-Elsene is gisteravond en vannacht op drie plaatsen tussenbeide gekomen omdat de coronamaatregelen werden overtreden. In totaal werden 36 corona-pv’s uitgeschreven.

Zo was er gisteravond een feestje aan de gang in een pand op de Werkhuizenkaai in Laken. De politie viel er binnen rond 23.10 uur. "Er werden covid-pv’s opgesteld voor de 19 aanwezigen en een apart proces-verbaal voor de organisator", zegt politiewoordvoerder Olivier Slosse.

Ook in Elsene moest de politie afgelopen nacht tussenkomen. “Op een appartement werden 14 feestvierders betrapt en beboet.”

Tot slot werd gisteravond rond 19.30 uur ook binnengevallen in een shishabar in het centrum van Brussel. "In de zaak, die zich in de omgeving van het Sint-Goriksplein bevindt, werden drie personen aangetroffen maar er bleken meerdere waterpijpen aangesloten. Er waren dus nog verschillende andere personen aanwezig voor onze tussenkomst. De drie kregen een covid-pv."

BEKIJK: Winkelen op afspraak, hoe verloopt dat? Wij gingen kijken in Wijnegem Shopping Center

Wie de komende vier weken iets nodig heeft uit een niet-essentiële winkel zal eerst een afspraak moeten maken. Die maatregel is vandaag ingegaan. "Het Journaal" ging eens kijken in Wijnegem hoe dat verloopt. "Hopelijk gaan mensen er ook de voordelen van inzien."

Bekijk de reportage in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Alcoholverbod in Blankenberge geldt ook aan strandcabines

In Blankenberge geldt vanaf vandaag een verbod op het drinken van alcohol in publieke ruimtes. Dat betekent dat je ook op het strand bijvoorbeeld geen flesje meer kan kraken. Er staat een boete op van 250 euro. 

Eerst was het nog de bedoeling dat alcohol wél nog zou kunnen, voor wie een privé-strandcabine heeft, maar die uitzondering is afgevoerd. Vorige zomer waren er nog rellen met dronken jongeren op het strand van Blankenberge, maar volgens de stad heeft dit alcoholverbod daar niets mee te maken. 

BEKIJK de reportage in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Minister Gilkinet legt de "vensterplicht" op treinen in de richting van de kust uit

De regel dat passagiers op de trein aan het raam moeten zitten geldt alleen op treinen in de richting van de kust, en niét op de terugreis naar het binnenland. "Dat kan surrealistisch lijken maar is logisch", zegt de bevoegde minister van Mobiliteit Gilkinet (Ecolo). Hij stelt dat dat ervoor moet zorgen dat iedereen terug naar huis kan.

Er komen extra reservetreinen en iedereen mag ook in eerste klasse gaan zitten. De beperking gaat in vanaf zaterdag 3 april.

BEKIJK hier het volledige gesprek met minister Gilkinet in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Véél kandidaten om seingever te zijn bij Gent-Welvelgem

Heel veel mensen wilden dit jaar seingever zijn bij de wielerwedstrijd Gent-Wevelgem, die morgen gereden wordt. Eerst waren er te weinig seingevers, en de organisatie lanceerde daarom een oproep.

In geen tijd kwamen er meer dan 200 kandidaturen binnen. En dat had wellicht alles te maken met het feit dat er dit jaar geen publiek mag staan langs het parcours, zegt verantwoordelijke Bianca Vanden Bussche.

"Van over het hele land hebben ze gesolliciteerd. Heel wat mensen vroegen of ze wel de renners zouden kunnen zien of ze een fotootje kunnen nemen. Het is de bedoeling dat ze met het verkeer bezig zijn en niét selfies zitten nemen", benadrukt Vanden Bussche. 

Britten krijgen wellicht derde prik (tegen varianten) vanaf september

Het Verenigd Koninkrijk is van plan om zijn inwoners vanaf september een derde corona-inenting te geven. Zo'n "boostervaccin" zou de Britten moeten beschermen tegen nieuwe corona-varianten. Het zou in de eerste plaats worden toegediend aan de 70-plussers.

Van de meeste vaccins zijn er twee prikken nodig om genoeg beschermd te zijn. In het Verenigd Koninkrijk kreeg al de helft van de volwassenen een eerste dosis. Ruim 3 miljoen mensen zijn al volledig gevaccineerd.

Lees meer in dit artikel:

Zal de paaspauze 4 weken duren? Van Quickenborne: "Altijd met 2 woorden spreken in deze crisis"

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) zegt dat er getwijfeld is geweest bij de nieuwe beslissingen van het Overlegcomité. Dat zegt hij bij VRT-journalist Michaël Van Droogenbroeck in "De ochtend".

"Ingrijpen was absoluut nodig. De Britse variant is heel hardnekkig, is besmettelijker en maakt mensen ook zieker. Er is een aarzeling geweest, dat geef ik grif toe, maar uiteindelijk hebben we nu vrij snel beslissingen genomen. We denken dat we met deze maatregelen de situatie onder controle gaan krijgen", aldus de minister.

De nieuwe maatregelen gelden tot en met zondag 25 april. Gaan we nadien terug richting versoepelingen? "Een paaspauze van 4 weken? Altijd met 2 woorden spreken in deze crisis. (...) In mei zullen we steviger voet aan de grond hebben. Een absolute zekerheid is er niet, dat hangt af van de cijfers", klinkt het. 

BEKIJK het gesprek met minister Van Quickenborne:

Videospeler inladen...

Neurologische problemen gemeld na een coronabesmetting

We maken ons zorgen over neurologische problemen post-covid. Mensen spreken over mist in hun hoofd, minder goed nadenken en onthouden. Een klein percentage mensen heeft er last van, maar met zoveel infecties is hun aantal wel groot
professor neurologie Paul Boon (UZ Gent) in "De ochtend" op Radio 1

BELUISTER hier het volledige gesprek met Paul Boon uit "De ochtend":

Nieuw triest record voor Brazilië

In Brazilië zijn in 24 uur tijd 3.650 coronadoden te betreuren, een nieuw triest record. Drie dagen geleden was voor het eerst de kaap overschreden van de 3.000 coronadoden op een dag tijd.

In totaal zijn in Brazilië ondertussen 307.112 mensen overleden aan de gevolgen van COVID-19, sinds de uitbraak van de pandemie.

De forse toename van het dodental wordt verklaard door het niet naleven van de coronamaatregelen, en een besmettelijkere en dodelijkere variant.

Wie de maatregelen niet respecteert als de poetshulp komt, kan geschorst worden

Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) wil gebruikers van dienstencheques die de coronamaatregelen niet respecteren, tijdelijk kunnen uitsluiten van het systeem. Een schorsing kan tot een jaar duren bij een eerste inbreuk en tot vijf jaar bij herhaling. Crevits voorziet ook meer middelen voor opleidingen voor de poetshulpen en andere dienstenchequewerkers.

Lees meer in dit artikel:

Welke maatregelen gelden vanaf vandaag, welke al langer?

Vanaf vandaag mag je in niet-essentiële winkels alleen nog langs op afspraak. Online bestellen kan uiteraard ook nog. Maar hoe gaat dat praktisch allemaal in zijn werk? Het ministerieel besluit dat in de loop van vrijdag is gepubliceerd, brengt iets meer duidelijkheid. 

Lees hier het overzicht:

Ben jij het overzicht kwijt na alle Overlegcomités, persconferenties en veranderende coronamaatregelen? We zetten op een rij welke regels we op dit moment moeten volgen in onderstaand artikel:

Meest gelezen