Onderzoek ‘Faroek’: “Sihame El Kaouakibi vervalste voor 54.230 euro facturen”

Open VLD-politica Sihame El Kaouakibi heeft toch facturen vervalst, meldt VTM Nieuws, dat de hand kon leggen op enkele van die facturen. Het gaat in totaal om een bedrag van 54.230 euro.

De facturen zijn volgens VTM Nieuws vervalst om subsidies die bedoeld waren voor een publiek project - de vzw Let’s Go Urban - te besteden in het privéproject van Kaouakibi, het Jacob Jordaenshuis. De renovatie van beide panden liep ongeveer gelijktijdig en intussen zou blijken dat de originele facturen van leveranciers werden aangepast om kosten voor het Jacob Jordaenshuis te kunnen verhalen op de stad. In totaal gaat het om 54.230 euro, ook de aankoop van een nieuwe keuken - die eerder al in de media kwam - zou niet op de site van Let’s Go Urban geïnstalleerd zijn. “Uit gedetailleerde plannen zien we dat die keuken - ter waarde van 26.139 euro - op maat werd gemaakt voor het Jordaenshuis”, zegt journalist Faroek Özgunes.

LEES OOK. Faillissement dreigt voor Let’s Go Urban van Sihame El Kaouakibi: hoe zit het met subsidies? (+)

Sihame El Kaouakibi nam vanavond de vlucht vooruit en reageerde in een video op Facebook, nog voor de uitzending op het VTM Nieuws. “Dit is niet alleen ongehoord, dit is ook onethisch”, zegt de politica. “Er wordt wederom verwarring gezaaid over aankopen voor de nieuwbouw van Let’s Go Urban. Dit terwijl Johan Vande Lanotte met een team van onafhankelijke, financiële experts duidelijk heeft aangetoond dat hier niets van aan is. Mijn proces wordt alleen in de media gevoerd. Ik probeer zo hard mijn vertrouwen in de rechtstaat te behouden en ik hoop op een snelle behandeling van deze zaak. In de rechtszaal, niet in de media.”

“Het gerechtelijk onderzoek heeft er alle baat bij dat iedereen dat onderzoek respecteert”, reageert het parket nog op de berichtgeving. “Het geheim van het onderzoek en de vrijwaring van de rechten van elke partij staan daarbij centraal. Informatie geven over het lopend gerechtelijk onderzoek kan het onderzoek alleen maar schaden.”

Onaanvaardbaar

In een reactie aan Belga laat de advocaat van El Kaouakibi, Mounir Souidi, weten dat de bevindingen deel uitmaken van een rapport van de voorlopig bewindvoerder van Let’s Go Urban, Annemie Moens. “Een rapport dat eerstdaags door de ondernemingsrechtbank zal worden behandeld maar nu dus al op redacties circuleert, wat onaanvaardbaar is”, zegt hij. “Dit rapport is uiterst eenzijdig opgesteld, het presenteert veronderstellingen als feiten en bevat belangrijke fouten. Deze zullen op de gepaste manier voor de bevoegde autoriteiten aangetoond worden.”

Zo zegt Souidi dat “het aanpassen van het leveringsadres strookt met de reeds gegeven uitleg dat de producten in bruikleen werden gegeven aan en geplaatst werden in het JJ House, maar eigendom waren en bleven van de vzw”. Daar zouden ze na het opleveren van de nieuwbouw van Let’s Go Urban uiteindelijk ook effectief naartoe gaan. “Dit is ook expliciet voorzien in de bruikleenovereenkomst. Deze overeenkomst laat geen enkele twijfel open over het feit dat de aangekochte goederen eigendom zijn en blijven van de vzw. Er is daarom geen sprake van een vervalsing en op geen enkele manier van het afwenden van subsidies.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen