Baudewijn Keupers (74) en Maria Houbrechts (76) trokken eind vorig jaar in hun serviceflat, een penthouse van 110 vierkante meter in het Hasseltse Ursulinenhof.  ©  Sven Dillen

De meest exclusieve serviceflat van Limburg: een penthouse van meer dan één miljoen

Hasselt -

Een serviceflat klein en oubollig? Niet in het Hasseltse Ursulinenhof, waar u vanuit een hypermodern penthouse op de zesde verdieping uitkijkt over de stad … Als u even één miljoen euro heeft liggen, tenminste.

Sanne Deferme

De gemiddelde prijs voor een kamer in een Limburgs woon-zorgcentrum bedraagt 1.703,7 euro per maand. Terwijl veel mensen zich het hoofd breken over hoe ze dat met hun kleine pensioen moeten bekostigen, zijn er ook enkele gelukkigen die mogen dromen van een oude dag in absolute luxe. In het Hasseltse Ursulinenhof, uitgebaat door Senior Living Group, kan u een penthouse op de kop tikken voor ruim één miljoen euro. “Dit is veruit het meest exclusieve project van erkende assistentiewoningen in Limburg”, zegt Ed Somers van Vestio, die de site samen met Kolmont en Curon bouwde.

Lees het volledige dossier hier

Het is vooral de locatie die het project zo uniek maakt, en die het prijskaartje danig doet aandikken. Het Ursulinenhof is dan ook gesitueerd in een van de gezelligste hoekjes van de Hasseltse binnenstad, aan het Groenplein en op de plaats waar voorheen secundaire school VTI gevestigd was. De eerste aanblik van het hypermoderne complex doet al meteen exclusief aan. Naast de grote glaspartijen is het vooral de goudkleurige koperbekleding van één van de twee gebouwen die in het oog springt. “Het is een speciaal soort koper dat niet groen wordt doorheen de tijd”, legt directeur van het Ursulinenhof Philip Croux uit. “In plaats daarvan zal de kleur geleidelijk aan naar een soort brons evolueren.”

Van de 103 serviceflats is ongeveer 85 procent verkocht. “Ze gaan van 55 tot 275 vierkante meter, en de indeling is steeds anders”, zegt Ed Somers van Vestio. “Prijzen variëren van 299.000 euro tot ergens rond 1 miljoen.”  ©  Sven Dillen

275 vierkante meter

Van de 103 serviceflats die het complex rijk is, is geen een hetzelfde. “Ze gaan van 55 tot 275 vierkante meter, en de indeling is steeds anders”, zegt Somers. “Prijzen variëren van 299.000 euro tot ergens rond 1 miljoen.” Croux vult aan: “Dit complex hoeft dus zeker niet enkel voor de lucky few te zijn.” Ter info: een van de penthouses van 186 vierkante meter staat momenteel te koop voor een bedrag van 1.080.000 euro. Voor 275 vierkante meter betaalt u dus wellicht nog een aardige duit meer.

LEES OOK. Oud worden in je eigen woning? Architecten leggen uit hoe je dat best aanpakt

Op het gelijkvloers bevindt zich ook een kapsalon. Dat is ook toegankelijk voor wie geen bewoner is. ©  Sven Dillen

Het absolute paradepaardje is het penthouse van 275 vierkante meter op de zesde verdieping, met drie slaapkamers en twee grote terrassen van 45 en 48 vierkante meter. Het uitzicht over alle windstreken van Hasselt krijg je er ‘gratis’ bij. Je kan bovendien, net als alle bewoners, gratis gebruikmaken van de fitnesstoestellen in de ontmoetingsruimte op het gelijkvloers. De service van de brasserie, kinesist, podoloog, kapper en schoonheidsspecialist is niet bij de prijs inbegrepen. Die faciliteiten zijn bovendien ook toegankelijk voor wie geen bewoner is van het Ursulinenhof. Net zoals de orthoshop, waar u naast pyjama’s en toiletgerief ook orthopedisch schoeisel, een scootmobiel of een bril op sterkte kan vinden. “De flat van 275 vierkante meter is intussen verkocht”, laat Croux weten. “Maar we hebben wel nog enkele andere penthouses van 186 tot 200 vierkante meter en ook nog gewone flats beschikbaar.”

LEES OOK. Onafscheidelijk ondanks het leeftijdsverschil: “We leren veel van elkaar”

1.355 euro per maand

Kopers worden bovendien volledige eigenaar van hun serviceflat. “Indien ze die willen verhuren, gebeurt dat door Senior Living Group”, legt Croux uit. “Wij bepalen de huurprijs, die hier begint vanaf 1.355 euro per maand.” Eigenaars beslissen best wel ruim op voorhand wanneer ze zelf in hun assistentiewoning willen intrekken. “Ze moeten dat twee jaar op voorhand aangeven, zodat we voor de huurders op zoek kunnen naar een andere flat in ons complex.” Volstaat de zorg in een assistentiewoning toch niet meer, dan krijgen bewoners van het Ursulinenhof voorrang op een kamer in het nabijgelegen woon-zorgcentrum Clarenhof.

Bewoners kunnen gratis gebruikmaken van de fitnesstoestellen in de ontmoetingsruimte op het gelijkvloers. ©  Sven Dillen

Maar voor u beslist om uw laatste euro te investeren in uw oude dag, denkt u toch beter twee keer na. Alle bewoners betalen immers maandelijks nog een bedrag van 600 euro voor basisfaciliteiten zoals een inwonende conciërge, permanentie door een verpleegkundige, een woonassistent die helpt bij praktische zaken zoals de internetaansluiting, het onderhoud van de algemene delen, een brandverzekering en het verwijderen van huisvuil. “Voor huurders is dat bedrag wel al bij de prijs inbegrepen”, verduidelijkt Croux.

LEES OOK. Zij zorgen voor elkaar: “Een woonzorgcentrum is taboe voor Marokkanen”

Van 65 tot 100 jaar

Sinds de opening in oktober van vorig jaar namen een veertigtal bewoners al hun intrek in het Ursulinenhof. “Zo’n 85 procent van de serviceflats is intussen verkocht”, zegt Somers. “Onze jongste bewoner is een 65-jarige lerares die binnen enkele maanden met pensioen gaat. De oudste wordt binnenkort 100”, vult Croux aan. “Maar in principe zouden we ook enkele jongere mensen met een zorgvraag mogen toelaten.” De meest luxueuze penthouses zijn vandaag nog ruwbouw en worden nog verder afgewerkt. “Maar voor de zomer zou alles klaar moeten zijn.”

Baudewijn (74) en Maria (76) kochten een penthouse van 110 vierkante meter op de vierde verdieping om hun oude dag in door te brengen. ©  Sven Dillen

Het penthouse van Baudewijn Keupers (74) en Maria Houbrechts (76) op de vierde verdieping is wel af, en de bewoners trokken er eind vorig jaar in. Wij kregen de kans om een kijkje te nemen. Wat meteen opvalt zijn de hoge plafonds en de even hoge raampartijen tot in de nok van het gebouw. Je ramen lappen doe je hier dus alleszins niet meer zelf. Het penthouse van 110 vierkante meter bevat twee slaapkamers en twee badkamers, zodat de kinderen en kleinkinderen makkelijk kunnen komen logeren. Zowel de woonkamer als het terras van 17 vierkante meter geven uitzicht op het Groenplein, met gezellige terrasjes en zo nu en dan een huwelijk in het Oude Stadhuis. Andere flats in het complex geven dan weer uitzicht op de binnentuin van het complex of de gouverneurstuin.

Strakke keuken, vintage servies

De strakke keuken en moderne afwerking van het penthouse werden door de bewoners gecombineerd met enkele antieke meubels en wat vintage servies. Maar dat is dan ook het enige dat verraadt dat de bewoners al op leeftijd zijn. Niets in dit penthouse schreeuwt serviceflat, op de muurbeugels in de badkamer na, misschien.

Bewoners Maria en Baudewijn combineerden strakke elementen met antieke meubels. ©  Sven Dillen

“We wonen hier ontzettend graag”, vertelt bewoonster Maria. Tot voor kort woonde ze samen met haar man Baudewijn in een groot huis met tuin in Alken. Hoewel de twee nog erg vitaal zijn, werd het daar toch te groot om te onderhouden. “Het huis had twee keukens. We hebben er altijd een eigen zaak gehad in brandstoffen en tankstations. Ik had wel een poetsvrouw, maar het werd te veel. Onlangs kreeg ik ook een knieprothese, waarvoor ik nog naar de kinesist ga.” Dus verruilden ze hun huis voor een penthouse in het Ursulinenhof. “Ook hier hebben we meer dan ruimte genoeg. Het is hier prachtig, en de bewoners zijn erg sympathiek. De poetsvrouw komt hier wel nog steeds.”

Vanop hun terras hebben Maria en Baudewijn zicht op het Groenplein. ©  Sven Dillen

Yogales en ginproeverij

Eenmaal de coronacrisis achter de rug is, zullen er ook groepsactiviteiten voor de bewoners georganiseerd worden. “Momenteel ben ik nog bij de bewoners aan het polsen waar zij interesse voor hebben, maar er zijn tal van mogelijkheden”, zegt Croux. “Ik denk dan aan een museumbezoek, een optreden, een yogales, een kookworkshop of een ginproeverij.”

 ©  Sven Dillen

 ©  Sven Dillen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer