©  BELGA

Ben Weyts mikt op 400.000 zelftesten in het onderwijs per week

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) wil binnenkort massaal zelftesten inzetten in het onderwijs. “Ik mik op 400.000 testen per week en een grote lading speekseltesten. Die moeten de verdedigingsmuren rond het onderwijs verhogen zodat we na de paasvakantie nog veiliger aan de slag kunnen.” Dat heeft minister Weyts woensdag in het Vlaams Parlement geantwoord op een vraag van parlementslid Koen Daniëls (N-VA).

Bron: BELGA

Vlaanderen gebruikt al een tijdje sneltesten in het onderwijs, maar die testen kunnen enkel afgenomen worden door medisch gekwalificeerde personen. Vlaanderen werkte daarvoor een regeling uit met vrijwilligers van het Rode Kruis. Intussen is de regelgeving op federaal niveau aangepast waardoor bepaalde zelf- en sneltesten makkelijker gebruikt kunnen worden, ook door niet-medisch geschoolden.

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) bekijkt nu samen met zijn collega van Welzijn Wouter Beke (CDV) hoe die zelftesten op grote schaal preventief kunnen ingezet worden in het onderwijs. Zelf mikt Weyts op “400.000 testen per week”. Samen met een lading speekseltesten moeten die zelftesten zorgen voor een “verhoging van de verdedigingsmuren rond het onderwijs”.

Bedoeling is om op korte termijn een aanbesteding voor die zelftesten in de markt te zetten. Om de tussenliggende periode te overbruggen zal Vlaanderen de resterende stock ongebruikte sneltesten verder inzetten.

LIVE. Volg hier alle ontwikkelingen over het coronavirus

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer