"Trump verruilt op het hoogste niveau expertise voor eigen vertrouwelingen"

Donald Trump beloont zijn omstreden adviseur Steve Bannon en zijn kabinetschef Reince Priebus met een zitje in de Nationale veiligheidsraad, ten koste van de militaire stafchef en het hoofd van de inlichtingendiensten. Dat president Trump dat adviesorgaan herschikt, hoeft volgens VRT-journalist en defensiespecialist Jens Franssen niet te verbazen. "Hij dient hiermee een motie van wantrouwen in tegen het systeem en de militaire zwaargewichten."
AFP or licensors

"Je ziet dat Trump met de grove borstel door alle belangrijke adviesraden aan het gaan is, en ze vaak politiseert door eigen mannetjes binnen te loodsen", legt Franssen uit in "De ochtend".

"Met deze herschikking wil Trump zijn stempel drukken in een bijzonder belangrijk orgaan, dat oordeelt over oorlogen, en leven of dood. Trump heeft zelf weinig ervaring op dat vlak, en zijn netwerk in Washington is niet al te groot. Omdat hij weinig vertrouwen heeft in de heersende klasse, vervangt hij zwaargewichten door vertrouwelingen. Beschouw dit gerust als een motie van wantrouwen."

"De intrede van Steve Bannon is toch opmerkelijk, want de man is verre van onbesproken. Als bezieler van de extreemrechtse opiniesite Breitbart heeft hij wel eens een loopje genomen met de waarheid", vertelt Franssen. "Ook Trumps kabinetschef Reince Priebus is een opvallende nieuwkomer. Geen van beiden heeft ervaring op het vlak van veiligheid of buitenlands beleid."

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

"Geen praatbarak"

Bannon en Priebus nemen de plaats in van twee militaire zwaargewichten: de hoogstgeplaatste Amerikaanse militair en de topman van de veiligheidsdiensten. "Sinds de oprichting van de Veiligheidsraad in 1947 is het nooit gebeurd dat deze twee geen vast zitje meer hebben. Ze zullen enkel worden uitgenodigd als hun expertise vereist is. Ongezien", vindt Franssen.

"Nochtans is de Nationale Veiligheidsraad geen praatbarak. Het is een select groepje van mensen dat de president bijstaat op het vlak van veiligheid, buitenlands beleid en defensie. Naast de president en zijn vice maken ook zwaargewichten als de ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie er deel van uit. Ze zijn de ogen en oren van verschillende veiligheidsdiensten, die samen de lijnen van het beleid uittekenen", legt Franssen uit. "Denk maar aan de iconische foto van een verbaasde Hillary Clinton bij de jacht op Osama bin Laden."

Meest gelezen