Photo News
Volledig scherm
© Photo News

Nederland stopt onmiddellijk met AstraZeneca voor mensen onder de 60 nadat vrouw overlijdt na vaccinatie

Nederland stopt per direct met de vaccinatie met AstraZeneca van mensen onder de 60 jaar. Het gaat om een tijdelijke stop die vooralsnog duurt tot en met 7 april, meldt  het ministerie van Volksgezondheid. Vanmiddag raakte bekend dat voor het eerst in Nederland iemand is overleden aan gezondheidsklachten die een bijwerking van het coronavaccin van AstraZeneca zouden kunnen zijn. De vrouw kreeg last van de vaker genoemde combinatie van trombose met een verlaagd aantal bloedplaatjes. De bloedprop kwam bij de longen terecht, en die longembolie is fataal geworden. 

  1. Hoe ziet een dag van een ruimtevaarder in opleiding eruit? Onze journalist bezoekt de enige Belg op de astronautenacademie
    PREMIUM
    EXCLUSIEF

    Hoe ziet een dag van een ruimtevaar­der in opleiding eruit? Onze journalist bezoekt de enige Belg op de astronau­ten­aca­de­mie

    Met de voorstelling van de nieuwe lichting beroepsastronauten in 2022 schreef het Europees Ruimteagentschap (ESA) meteen ook een stukje Belgische ruimtevaartgeschiedenis. Na Dirk Frimout en Frank De Winne kreeg ons land er een derde astronaut bij: Raphaël Liégeois (36). Nu zijn basisopleiding op haar einde loopt, blikt onze wetenschapsjournalist Martijn Peters samen met hem terug op zijn eerste jaar aan de astronautenacademie van ESA.
  2. Vergeetachtigheid is niet altijd dementie maar mogelijk verborgen leverziekte: “Artsen kunnen dit soms moeilijk herkennen”
    PREMIUM

    Vergeetach­tig­heid is niet altijd dementie maar mogelijk verborgen leverziek­te: “Artsen kunnen dit soms moeilijk herkennen”

    Een recent onderzoek bij Amerikaanse veteranen die de diagnose van dementie hadden gekregen kwam tot een opmerkelijke conclusie. Bij 1 op de 10 is de verandering in gedrag of vergeetachtigheid mogelijk niet het werk van dementie maar van een zieke lever. En die leveraandoening kan men behandelen. Maar wat zijn de wetenschappers precies te weten gekomen tijdens hun onderzoek? Om welke leveraandoening gaat het dan precies? En wat houdt de behandeling in? HLN wetenschapsjournalist Martijn Peters licht de studie toe.