Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

BEKIJK - Gevecht over geweldvideo's in Frankrijk: waarom blijft nieuwe veiligheidswet gemoederen beroeren?

In Frankrijk blijft het debat over een nieuwe veiligheidswet de gemoederen beroeren. Maar hoe komt dat? De politievakbonden hopen dat die wet straks een verbod oplegt om zomaar videobeelden van agenten en gendarmes te verspreiden. Tegenstanders van de veiligheidswet menen dat zonder videobeelden de politie te vaak zal wegkomen met gewelddadige acties. We laten voor- en tegenstanders aan het woord.

In het kort: het nieuwe wetsvoorstel - la loi de securité globale - wil het bewust verspreiden van video's van politieagenten en gendarmes verbieden. Maar de nieuwe wet stuit al wekenlang op zwaar protest. Vooral artikel 24 dan. Daarin staat dat je een boete kan krijgen van 45.000 euro en een jaar gevangenis als agenten herkenbaar in beeld gebracht worden tijdens een actie. 

De voorstanders: "Door de video's hebben we agenten moeten verhuizen"

Volgens de Franse politievakbonden gebruiken sommige jongeren en activisten videobeelden op sociale media om de publieke opinie op te hitsen en agenten te bedreigen. Al enkele maanden verschijnen er op Twitter, Facebook, Instagram en TikTok allerlei video's waar jongeren politieagenten aanvallen.

Linda Kebbab, verantwoordelijke bij politievakbond Unité SGP Police-FO, zegt dat er in Frankrijk elke dag 30 agenten gewond raken tijdens een controle of patrouille. Ze strijdt tegen het zogenoemde “copwatching”. Copwatching is het bewust filmen van politieagenten om hen zo in een slecht daglicht te stellen, te identificeren en te bedreigen.

Bekijk hier een fragment met Linda Kebbab (en lees eronder voort):

Videospeler inladen...

De discussie over videobeelden zal nog een tijdje voortduren. Elke dag verschijnt er in Frankrijk wel een video op sociale media die ofwel beelden van politiegeweld toont ofwel beelden van hoe jongeren agenten aanvallen. Kebbab meent dat al die video's het debat over politiegeweld de verkeerde kant uitsturen, zo zegt ze in dit fragment (lees eronder voort):

Videospeler inladen...

De tegenstanders: "De getuigenis van een burger is niets waard zonder video"

Tegenstanders zoals advocaten van mensenrechtenorganisaties zijn bang dat politiegeweld gemakkelijker toegedekt zal worden als de nieuwe veiligheidswet erdoor komt. 

Advocate Louise Tort legt in dit fragment uit waarom ze tegen het wetsvoorstel is (lees eronder voort):

Videospeler inladen...

Adnan werd door een rubberkogel van de politie geraakt en verloor daardoor zijn rechteroog. De agent die de kogel afvuurde, verklaarde dat Adnan met stenen wierp. Videobeelden bewijzen dat de agent liegt en Adnan niks strafbaars deed.

Bekijk hier een fragment van zijn verhaal (en lees eronder voort): 

Videospeler inladen...

Amal Bentounsi, voorzitster van een vereniging voor slachtoffers van politiegeweld, lanceert een speciale app voor mobiele telefoons waardoor je videobeelden onmiddellijk op een server zet. Het is de bedoeling om politiegeweld op die manier snel te filmen voordat de politie de mobiele telefoon in beslag neemt.

Bekijk hier hoe de app werkt (en lees eronder voort): 

Videospeler inladen...

Het Franse wetsvoorstel zou begin april gestemd kunnen worden door een speciale commissie waar zowel senatoren als volksvertegenwoordigers in zitten.

Bekijk hier de volledige "Terzake"-reportage met de getuigenissen van voor- en tegenstanders van de nieuwe Franse veiligheidswet:

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Meest gelezen