Bezieler van buurtbioscoop De National krijgt werkstraf voor gesjoemel met subsidies

 ©  gva

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft Stefan D.V. (51) veroordeeld tot een werkstraf van 250 uur en een boete van 8.000 euro met uitstel voor milieumisdrijven en gesjoemel met subsidies voor buurtbioscoop De National in de Antwerpse wijk Seefhoek. De vzw De National kreeg eveneens 8.000 euro boete met uitstel. Een totaalbedrag van ruim 251.000 euro werd verbeurd verklaard.

Bron: BELGA

De National is een honderd jaar oude cinema in de Lange Beeldekensstraat, die in 2017 als bij toeval ontdekt werd door Stefan D.V. Hij wilde het vergeten zaaltje in zijn oude glorie herstellen, samen met tal van vrijwilligers. Er werd een vzw opgericht, met Stefan D.V. als verantwoordelijke. Het renovatieproject kon op een subsidie van 400.000 euro rekenen van de Vlaamse Gemeenschap, waarvan eind 2018 een eerste schijf van 240.000 euro werd overgemaakt.

Terwijl de werken nog bezig waren, wilde Stefan D.V. er al activiteiten laten plaatsvinden, ook al waren de vergunningen daarvoor nog niet in orde. De National kreeg daardoor bezoek van de milieubrigade, die tal van inbreuken vaststelde. De cinema werd in het najaar van 2018 een tijdje verzegeld.

Tijdens het onderzoek naar de milieumisdrijven kwamen nog andere feiten aan het licht. Officiële documenten die nodig waren om de subsidies te verkrijgen, bleken vervalst. Er werden ook gelden van de rekening van de vzw ontvreemd. Zo gebruikte Stefan D.V. de subsidies om zich een ‘loon’ uit te keren.

Stefan D.V. belandde in september 2019 achter de tralies op verdenking van schriftvervalsing, witwassen en misbruik van vertrouwen. Hij bekende alle feiten en beloofde de subsidies te zullen terugbetalen. Een vrijwilliger, die in mindere mate betrokken was, kreeg een werkstraf van 46 uur en 800 euro boete.

De rechtbank kende de Vlaamse Gemeenschap 245.000 euro schadevergoeding toe, de Stad Antwerpen kreeg 3.200 euro.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen