Direct naar artikelinhoud
NieuwsTaiwan

Amerikaanse topmilitairen waarschuwen voor Chinese invasie in Taiwan

Antitankmaatregelen langs de kustlijn van Taiwan. Op de achtergrond de Chinese stad Xiamen.Beeld An Rong Xu / Getty

Boven Taiwanese wateren vond vorige week het grootste Chinese machtsvertoon in jaren plaats. Terwijl een Amerikaanse denktank Taiwan het ‘gevaarlijkste brandpunt ter wereld’ noemt, zegt China slechts te oefenen in eigen luchtruim.

Twaalf Chinese straaljagers, vier bommenwerpers en vier verkenners doorkruisten vorige week het Taiwanese luchtruim. Het was het grootste Chinese machtsvertoon boven Taiwanese wateren in jaren, en het meest verregaande: de bommenwerpers vlogen langs de oostkust van Taiwan. Een demonstratie, aldus Chinese media, dat China het eiland makkelijk zou kunnen afgrendelen.

Het zijn dit soort oefeningen, steeds talrijker en grootschaliger, die de spanningen rond Taiwan de afgelopen tijd de hoogte injagen. Zo hoog dat Amerikaanse topmilitairen waarschuwen voor een Chinese invasie, dat Washington bondgenoten optrommelt om Taiwan bij te staan en dat het Taiwanese leger zich haastig bewapent. De Amerikaanse denktank Council on Foreign Relations noemt Taiwan het ‘gevaarlijkste brandpunt ter wereld’.

Aan Chinese zijde doet men die waarschuwingen als onzin af: Peking beschouwt Taiwan als een afvallige provincie en stelt de vluchten voor als oefeningen in eigen luchtruim. Peking houdt vol naar ‘vreedzame hereniging’ te streven, tenzij Taiwan of de Verenigde Staten ‘rode lijnen’ overschrijden. Al zei een Chinese generaal onlangs wel dat meer militair budget nodig was ter voorbereiding op de ‘Thucydides Trap’: een oorlog tussen de huidige en opkomende grootmacht.

Dreigingsniveau

Spanningen rond Taiwan zijn er al langer. Het eiland bevond zich twee eeuwen onder Chinees bewind en een halve eeuw onder Japans bewind, voor het in 1949 de terugvalbasis werd van Chinese nationalisten, na hun nederlaag tegen de CCP. Door de decennia heen ontwikkelde Taiwan zich tot een de facto onafhankelijke democratie. Peking probeerde het eiland terug te winnen met economische lok- en drukmiddelen, maar slaagde daar niet in.

Een Taiwanese soldaat zwaait met de nationale vlag tijdens een militaire oefening.Beeld AP

In 2016 voerde Peking het dreigingsniveau op, nadat pro-onafhankelijkheidskandidaat Tsai Ing-wen president werd. China stuurde steeds meer vliegtuigen door het Taiwanese luchtruim, sinds 2019 ook over de middellijn van de zeestraat. Vorig jaar moest het Taiwanese leger ruim vierduizend keer uitrukken voor Chinese vliegtuigen en schepen: een ware uitputtingsslag.

De dreiging heeft nu zo’n niveau bereikt dat vanuit de VS waarschuwingen komen. Admiraal Philip Davidson, de hoogste Amerikaanse militair in Oost-Azië, noemde een Chinese invasie recent “een manifeste dreiging binnen zes jaar”. Zijn beoogde opvolger zei vorige week dat een aanval “dichter bij ons is dan de meesten denken”. (VK)