Hoeveel terrein verliest Europa? Terwijl EU worstelt met trage vaccinaties, zet Amerika turbo op economie

Hoeveel terrein gaat Europa verliezen in de wereldwijde economische wedloop? Dat is volgens economen een van de grote vragen voor de komende drie maanden.

Omdat de wereldeconomie zo geglobaliseerd is, verliep het economische herstel in Europa in het verleden vaak synchroon met een heropleving in de Verenigde Staten, de grootste economie ter wereld. Maar in deze coronacrisis wordt dat volgens analisten erg onwaarschijnlijk omwille van één groot verschil tussen de twee economische blokken: het vaccinatietempo.

De Amerikaanse campagne draait op volle toeren, met intussen al 30 procent van de bevolking dat al minstens een dosis gekregen heeft. De Europese Unie blijft steken op 11 procent. Daardoor heeft de VS een groter, weliswaar nog niet afdoend, schild tegen de besmettelijke coronavarianten opgebouwd.

Volgens economen zit een brede heropening van de Amerikaanse economie in de komende drie maanden zeker in de kaarten. Dat lijkt nog een brug te ver voor Europa. Zelfs met een acceleratie van de vaccinatiecampagne in mei, waar veel Europese politici op rekenen, zal de heropening van de Europese economie vrijwel zeker maar stapsgewijs kunnen gebeuren.

Keynes is helemaal terug

Bovendien zette Amerikaans president Joe Biden deze week een turbo op de economie, met een Keynesiaans recept uit de oude doos: grote infrastructuurwerken moeten de economische vraag aanzwengelen, binnenlandse jobs creëren en het basisskelet van de Amerikaanse economie moderniseren. De vergelijkingen met de ‘New Deal’, het steunplan van president Franklin Delano Roosevelt na de Grote Depressie, waren niet ver weg. De verwachting is dat het stimulusbeleid de gezinnen zal aanzetten tot consumeren en de bedrijven tot investeren en nieuwe aanwervingen. De gevolgen voor de staatsfinanciën zijn zorgen voor later.

De ‘hersteltracker’ van adviesbureau Oxford Economics, die gebaseerd is op economische indicatoren maar ook op graadmeters voor gezondheid en mobiliteit (zoals vliegverkeer), laten een duidelijk stijgend pad zien sinds het aantreden van Joe Biden als president, wat zich ook vertaalde in de beurskoersen. Oxford denkt dat de Amerikaanse economie op weg is naar een ‘mini boom’ in deze lentemaanden.

Europa kan niet mee

In contrast met het optimisme over de Amerikaanse economie, nemen de zorgen over de eurozone toe. De Franse minister van Economie Bruno Lemaire verklaarde vrijdag dat de Franse regering het beoogde groeicijfer van 5,8 procent zal moeten loslaten, nu Frankrijk vanaf zaterdagavond voor minstens vier weken in een nieuwe nationale lockdown gaat. ‘Het is vanzelfsprekend dat wanneer je de scholen en 150.000 bedrijven sluit en een groot deel van de toeristische sector niet kan draaien, er een impact zal zijn’, zei aan de zender CNews. Hij wou zich nog niet vastpinnen op een nieuw richtcijfer.

Er is in de eurozone nog altijd kans op herstel in de komende maanden, houdt ING-econoom Peter Vanden Houte de moed erin. ‘We denken dat een deel van de spaaroverschotten die huishoudens hebben opgebouwd, geleidelijk weer in de economie zullen worden geïnjecteerd, wat het herstel in de tweede helft van het jaar zal stimuleren.’ Volgens de ING-modellen is dit momenteel het waarschijnlijkste scenario voor de economische groei in 2021:

  • Verenigde Staten: 6,9%
  • Eurozone: 3,6%
  • China: 7,0%
  • Japan: 3,5%

Of nog: de Verenigde Staten zullen het groeiritme van China, dat al langer aan een comeback bezig is, vrijwel kunnen evenaren en bijna dubbel zo snel groeien als Europa of Japan. ING is daarmee optimistischer over de VS dan voorheen, terwijl de Europese prognoses neerwaarts bijgesteld worden. Zo verwacht de bank voor de Belgische economie geen groei meer van 3,6 procent in 2021, maar slechts 3,0 procent.

(jvdh)

Meer