Turkse inflatie rondt de kaap van 16 procent

Het leven in Turkije blijft duurder worden. De inflatie is daar in maart gestegen tot ruim 16 procent in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar. Dat verhoogt de druk op de nieuwe gouverneur van de Turkse centrale bank om een strak geldbeleid aan te houden.

Sahap Kavcioglu, de gouverneur van de Turkse centrale bank, heeft kort na zijn aantreden meteen de handen vol. Turkije lijkt er maar niet in te slagen om de inflatie te temperen. De inflatie in het land is op jaarbasis opgelopen tot 16,19 procent. Die stijging is onder meer het gevolg van de oplopende energie- en importprijzen.

Strakker geldbeleid

Naci Agbal, de vorige gouverneur van de centrale bank, hanteerde al een strak beleid om de inflatie binnen de perken te houden. Zo had hij tijdens zijn beleidsperiode het belangrijkste rentetarief verhoogd van 10,25 naar 19 procent. Zijn laatste verhogingen was weliswaar tegen de zin van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Dat resulteerde in het ontslag van Agbal. Hij werd opzijgeschoven vier maanden na zijn aanstelling als gouverneur van de Turkse centrale bank.

Erdogan heeft in minder dan twee jaar tijd vier gouverneurs abrupt afgezet, wat de monetaire geloofwaardigheid van Turkije heeft geschaad en heeft bijgedragen tot de langetermijndaling van de munt, die op haar beurt via de invoer de algemene inflatie heeft opgedreven.

Inflatie van 18 procent

Vraag is in welke mate het beleid onder Kavcioglu zal wijzigen. In het verleden heeft de nieuwe gouverneur gezegd geen voorstander te zijn van een strak geldbeleid. Zo heeft hij vroeger aangegeven dat hogere rentetarieven een verdere verhoging van de inflatie bewerkstelligen. Dat heeft Erdogan ook al meermaals geopperd.

Volgens een prognose van februari verwacht de centrale bank een inflatie van maximaal 17 procent in maart en iets meer in april. Analisten voorspellen dat de inflatie zal stijgen tot april. Goldman Sachs verwacht een piek van 18 procent.

Meer