Sipa USA

Liveblog - VS-president Joe Biden: "Vanaf 19 april komt elke volwassen Amerikaan in aanmerking voor een covidvaccin"

Vanaf 19 april komt elke volwassen Amerikaan in aanmerking voor een covidvaccin, belooft president Joe Biden. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) zal waarschijnlijk morgen in de late namiddag of avond zijn conclusie over eventuele bijwerkingen van het AstraZeneca-vaccin bekendmaken. Volg het belangrijkste coronanieuws in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

VS-president Joe Biden: "Vanaf 19 april komt elke volwassen Amerikaan in aanmerking voor een covidvaccin"

Elke volwassene in de VS zal vanaf 19 april in aanmerking komen om een covidvaccinatie te krijgen. Dat heeft president Joe Biden gezegd. Oorspronkelijk stond die datum op 1 mei, maar door het succes van de vaccinatiecampagne in de VS kan het al enkele weken vroeger.

Lees en bekijk meer in dit artikel:

Conclusie EMA over eventuele bijwerkingen AstraZeneca-vaccin morgen verwacht

Het Europese Geneesmiddelenbureau (EMA) maakt naar alle waarschijnlijkheid morgen in de late namiddag of de avond zijn beoordeling van de eventuele bijwerkingen van het AstraZeneca-vaccin bekend. Dat heeft Europees commissaris voor Volksgezondheid Stella Kyriakides gezegd.

Het Risicobeoordelingscomité voor geneesmiddelenbewaking (PRAC) van het EMA, dat de veiligheid van vergunde vaccins en medicijnen onderzoekt, houdt deze week zijn maandelijkse vergadering. Terwijl het PRAC doorgaans in de luwte werkt, staan alle schijnwerpers nu op zijn beoordeling van het coronavaccin van AstraZeneca gericht. Mogelijk komt er een antwoord op de vraag of er nu al dan niet een verband bestaat tussen het vaccin en de zeldzame combinatie van bloedstolsels (trombose) en een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie), waarvan enkele tientallen keren melding is gemaakt.

In een bericht op Twitter schrijft eurocommissaris Kyriakides vandaag dat ze in nauw contact staat met het EMA en dat een beoordeling van AstraZeneca woensdag laat op de dag verwacht wordt. Het EMA zelf laat weten dat er momenteel nog geen conclusie is en dat zijn onderzoek volop loopt. Nochtans had een topman - hoofd vaccinatiestrategie Marco Cavaleri - vandaag in de Italiaanse krant Il Messagero gezegd dat er wel degelijk een verband bestaat tussen het vaccin en de gerapporteerde bloedproblemen, maar dat de voordelen van het vaccin nog altijd groter zijn dan de risico's.

Morgenochtend komen ook de Belgische ministers van Volksgezondheid samen voor hun wekelijks overleg. Ook zij zullen zich over AstraZeneca buigen. In ons land wordt het vaccin nog aan alle leeftijdsgroepen toegediend, maar precies omwille van de potentiële bijwerkingen wordt het vaccin in Frankrijk, Nederland, Duitsland en Slovenië (voorlopig) aan 55- of 60-plussers voorbehouden. Het zijn namelijk vooral mensen die jonger zijn die risico lopen, menen die landen.

Op kamp tijdens de paaspauze, dat gaat zo:

Videospeler inladen...

In Nederland gaan honderden theaters en stadions beperkt en op proef weer open

Nederland laat weer mondjesmaat bezoekers toe voor allerlei activiteiten, bij wijze van proef. Met als voorwaarde dat het publiek een negatief coronatestresultaat op zak heeft of aan de ingang zelf negatief getest wordt. In de dierentuin Artis in Amsterdam mogen er elke dag 5.000 mensen binnen, net als in de tulpenvelden van Keukenhof. In musea en theaters ook een vast aantal, bijvoorbeeld 600 toeschouwers in het Nationale Opera Ballet Amsterdam. Ook de casino’s zijn weer open voor een beperkt aantal klanten. 

Naar de bekerfinale in het voetbal op 18 april mogen 5.000 mensen kijken op een groot scherm in de Johan Cruijff Arena in Amsterdam; de wedstrijd zelf wordt in de Kuip in Rotterdam gespeeld. In Arnhem zijn 3.000 fans welkom. Een week later is opnieuw publiek toegelaten bij alle wedstrijden van de Nederlandse Eredivisie. Nederland plant binnenkort ook weer echte zogenoemde Fieldlabs Evenementen, testopstellingen eigenlijk, bijvoorbeeld in de Efteling, waar wetenschappers bekijken hoe mensen zich gedragen. 

Nieuwe Tanzaniaanse president kondigt koerswijziging in coronabeleid aan

In Tanzania tekent zich een koerswijziging af in het coronabeleid door de huidige president Samia Suluhu Hassan. Ze wil een taskforce de coronasituatie in het land laten onderzoeken. Haar voorganger president John Magufuli, die vorige maand overleed, was een groot scepticus van het coronavirus.

De nieuwe president Samia Suluhu Hassan kondigde aan zich te laten adviseren over de verdere aanpak van de coronapandemie door een taskforce. Haar voorganger John Magufuli heeft lang het bestaan van COVID-19 in het land ontkend. Magufuli had als remedie onder meer gebeden, kruiden en stoombaden aanbevolen. De bewindsvrouw signaleerde dat zij bij de strijd tegen de pandemie internationaal wil samenwerken. "We kunnen ons niet isoleren", Tanzania is geen "eiland", aldus Samia Suluhu Hassan

Het oost Afrikaanse land met ongeveer 58 miljoen inwoners heeft sinds mei vorig jaar geen nieuwe infectiedata meer vrijgegeven. Toch was er heel wat binnenlandse kritiek op de corona-aanpak van wijlen president Magufuli en op de vele doden die aan een  “longaandoening” stierven.

Mithra klaar om vaccins te verpakken op site in Flémalle

Het Luikse farmabedrijf Mithra is klaar om coronavaccins te verpakken van verschillende grote merken. Dat heeft de directie gezegd tijdens een bezoek van de Waalse minister van Gezondheid Christie Morreale (PS). Elk jaar zouden 10 tot 25 miljoen dosissen verpakt kunnen worden op de site van Mithra in Flémalle. Een van de productielijnen van Mithra is bovendien meteen beschikbaar voor de Belgische staat op de ontwikkelings- en productiesite van Mithra, klinkt het.

Het bedrijf gaat geen vaccins produceren, maar wil wel deel uitmaken van het productie- en distributieproces met zijn hypermoderne flexibele verpakkingslijn, die flacons, spuiten en patronen kan produceren. "Er is op Europees niveau een tekort aan verpakkingscapaciteit", zegt verantwoordelijke voor externe relaties Jean-Manuel Fontaine. "Bedrijven zullen met grote volumes vaccins naar ons komen en wij zullen ter plaatse de producten inpakken. Dat is een echte etappe in het fabricatieproces. Het gaat om een steriel vulproces waarvoor een specifieke kennis vereist is."

Er werden al contacten gelegd met verschillende grote spelers, maar tot nu toe werden er nog geen contracten afgesloten, aldus interim-CEO Léon Van Rompay. Elk jaar kunnen op de site 10 tot 25 miljoen dosissen verpakt worden, afhankelijk van welk vaccin gekozen wordt, voegt Fontaine toe. Mithra hoopt binnenkort de eerste vaccins te ontvangen, om vanaf mei met de productie te beginnen.

"Men is op zoek naar oplossingen om de vaccinatie te versnellen en is vragende partij voor productiesites die snel operationeel kunnen zijn. Dat is het geval bij Mithra, dat een dienst aanbiedt om de producten in flacons te steken. Dat is een opportuniteit die gegrepen moet worden", zei minister Morréale tijdens haar bezoek. Vier Waalse bedrijven zijn voorlopig betrokken bij de productie van coronavaccins.

Ierse gezondheidsdienst: "1 op 1.000 coronabesmettingen vindt buiten plaats"

Slechts 0,1 procent van de coronabesmettingen valt te herleiden naar contacten in de buitenlucht. Dat concludeert de Ierse gezondheidsdienst HPSC, die volgens The Irish Times ruim 232.000 coronagevallen onder de loep nam.

De onderzoekers konden bij slechts 262 besmettingen in Ierland vaststellen dat die buiten hadden plaatsgevonden. De HPSC noemt het voorbeeld van twee gezinnen die buiten aan het klussen waren. Dat leidde tot 7 besmettingen. Onderzoekers konden ook besmettingen herleiden naar bouwplaatsen en sportactiviteiten.

In de praktijk raakten mogelijk meer mensen buitenshuis besmet. Het lukt vaak niet om vast te stellen waar iemand het virus precies heeft opgelopen. Toch hebben internationale onderzoekers al eerder geconcludeerd dat mensen binnenhuis veel meer risico lopen om besmet te raken dan buiten.

IMF verwacht dat meeste economieën relatief snel herstellen van de coronacrisis

De economische schade van de coronacrisis zal minder groot zijn dan eerder was verwacht. In zijn nieuwe groeiprognoses verwacht het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dat de wereldeconomie de komende twee jaar vrij fors zal groeien: met 6 procent in 2021 en met 4,4 procent in 2022. Dat heeft te maken met de vrij snelle uitrol van de vaccinatiecampagne in veel landen en met de plannen om fors te investeren.

Lees meer in dit artikel:

Minder coronatesten afgenomen, minder positieve uitslagen in Nederland

Na weken van forse stijgingen is in Nederland het aantal vastgestelde coronabesmettingen afgelopen week met 7 procent afgenomen ten opzichte van de week daarvoor. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) registreerde in zeven dagen 48.186 positieve testresultaten. Bij het gunstige cijfer moet worden aangetekend dat 10 procent minder testen werden afgenomen.

"Deze daling komt mogelijk doordat minder mensen zich hebben laten testen tijdens het paasweekend", meldt het RIVM. "De komende dagen zal duidelijk worden of de daling in het aantal positieve testuitslagen doorzet." De afname was het sterkst onder ouderen boven de 80 jaar (-15 procent) en onder jongeren tot 18 jaar (-11 procent).

Het aantal nieuwe coronagevallen steeg in de week van 23 tot 30 maart nog met 13 procent. In de weken daarvoor noteerde het RIVM een toename van 16 procent en 24 procent. De stijgende lijn die halverwege februari werd ingezet, kwam begin maart ook even tot stilstand, om daarna toch weer steil verder omhoog te gaan.

Gevangenis van Dendermonde test zowat 250 gedetineerden

In de gevangenis van Dendermonde worden alle gedetineerden getest nadat bij een tiental personeelsleden en een tiental gedetineerden coronabesmettingen zijn vastgesteld. De instelling is in lockdown en dat blijft zo tot de resultaten later deze week bekend zijn. Zowat 250 gedetineerden worden getest.

In een gevangenis onder lockdown wordt het bezoek onder meer opgeschort en worden douches en wandeling zo veel mogelijk gecompartimenteerd. Daarnaast krijgen onderzoeksrechters de vraag binnenkomende beklaagden naar andere arresthuizen in de buurt te sturen.

In Dendermonde zijn vorige week 36 gedetineerden preventief in quarantaine geplaatst, het gaat om alle gedetineerden die in de keuken werken.

Meest gelezen