Nergens in de wereld is de financiële vrijheid duurder dan in Londen

Nergens in de wereld moet een bewoner een groter vermogen hebben verzameld om de financiële vrijheid te bereiken dan in Londen. Daarna volgen de Chinese metropolen Hongkong en Shanghai. Dat blijkt uit een studie van het online vastgoedplatform Juwai Iqi, gebaseerd op een analyse van tien grote metropolen.

Om in Londen de financiële vrijheid te kunnen aanhouden heeft een individu nood aan een persoonlijk rijkdom van minstens 4,57 miljoen dollar. Hongkong staat op de tweede plaats met een bedrag van 4 miljoen dollar. Daarna volgen Shanghai (3,5 miljoen dollar), New York (3,44 miljoen dollar) en Tokio (3,36 miljoen dollar).

Vastgoed

‘Financiële vrijheid betekent hier dat een individu kan terugvallen op voldoende spaargelden en financiële investeringen om met pensioen te kunnen gaan en zich toch een voldoende levensstijl te kunnen veroorloven zonder gedreven te worden door de noodzaak om elk jaar een vast salaris te verdienen’, voeren de onderzoekers aan.

Juwai Iqi legt daarbij de minimumgrens op een woning van 120 vierkante meter in een welvarende stedelijke omgeving, met twee grotere wagens in de garage. Daarnaast omvat het vereiste pakket ook ongeveer 1,2 miljoen dollar aan financiële investeringen en 90.000 dollar aan gezinsinkomen na belastingen. 

De hogere rangschikking van een aantal Chinese metropolen kan opmerkelijk lijken. Er wordt immers vaak verondersteld dat de levenskost in westerse grootsteden beduidend hoger ligt dan op de meeste locaties in de rest van de wereld.

‘Maar onder meer Hongkong staat om zijn bijzonder hoge vastgoedprijzen bekend’, merkt Georg Chmiel, topman van Juwai Iqi, op.

Chmiel benadrukt dat sommige gezinnen hun appartementen in de grote Chinese metropolen na de enorme stijging van de vastgoedprijzen hebben verkocht en de opbrengsten van die transactie gebruiken voor de aankoop van een woning in het buitenland, waar ze meteen ook van een betere levensstijl kunnen genieten. ‘Vele gezinnen hebben de besparingen ook gebruikt om hun kinderen – bovendien tegen lagere prijzen – naar Engelstalige scholen van hogere kwaliteit te sturen’, betoogt Chmiel nog.

Kuala Lumpur

De meest betaalbare stad op de lijst van Juwai Iqi is Kuala Lumpur. In de Maleisische hoofdstad zou een financieel zorgeloos bestaan een vermogen van ongeveer 1,83 miljoen dollar vergen. ‘Door Shanghai in te ruilen voor Kuala Lumpur zou ongeveer 1,67 miljoen dollar vrijgemaakt kunnen worden voor lifestyle-upgrades, investeringen, het starten van een bedrijf of andere uitgaven’, voert Chmiel aan.

Ook Toronto, Sydney en Seattle zijn locaties waar een financiële vrijheid volgens de maatstaven van het rapport relatief betaalbaar zou kunnen zijn.

Singapore, dat wordt beschouwd als de grootste regionale rivaal van Hongkong, staat met een vereist vermogen van 3,23 miljoen dollar op een zevende plaats.

(NS)

Meer