Een man krijgt een covid-vaccin toegediend.
Volledig scherm
Een man krijgt een covid-vaccin toegediend. © AFP

Derde van overlevende Covidpatiënten houdt er mentale en neurologische klachten aan over

Een derde van de patiënten die Covid-19 overleven, kampt zes maanden later met aantoonbare geestelijke of neurologische problemen. Dat stellen wetenschappers. Het onderzoek, dat vandaag is verschenen in het vakblad The Lancet Psychiatry, is het omvangrijkste tot dusver naar de mentale schade van zogeheten 'long Covid', waarbij klachten langere tijd blijven aanhouden.

  1. Leuvense studie brengt reactie in longen van ernstig zieke Covid-19-patiënten in beeld: “We begrijpen nu beter wat er misloopt bij kritiek zieke patiënten”
    PREMIUM
    Leuven

    Leuvense studie brengt reactie in longen van ernstig zieke Co­vid-19-patiënten in beeld: “We begrijpen nu beter wat er misloopt bij kritiek zieke patiënten”

    Onderzoekers van UZ Leuven, de KU Leuven en het VIB onderzochten de afweerreactie bij Covid-19-patiënten die in het ziekenhuis werden opgenomen vanwege een longontsteking. Uit gedetailleerde analyses van het longvocht ontdekten ze nieuwe factoren die een rol spelen in de overdreven immuunreactie tegen het virus bij ernstig zieke patiënten.
  2. Eén op de drie coronapatiënten heeft blijvende klachten, ook opvallend veel jonge mensen: “Vorig jaar kreeg ik corona. Vandaag stap ik met een rollator”
    PREMIUM

    Eén op de drie coronapa­tiën­ten heeft blijvende klachten, ook opvallend veel jonge mensen: “Vorig jaar kreeg ik corona. Vandaag stap ik met een rollator”

    Bijna één op drie coronapatiënten in ons land heeft twee maanden na de diagnose nog altijd ziektesymptomen. Opvallend: het zijn vooral jonge mensen die lijden aan ‘long Covid’, de officiële benaming voor langetermijngevolgen van corona. Veertig procent is jonger dan 35. Wij spraken met Silke (21), Sven (33) en Elke (47). Alledrie waren ze kerngezond toen ze vorig jaar corona kregen. Vandaag kampt Silke al acht maanden met hartritmestoornissen, heeft Sven om de twee weken een longontsteking en stapt Elke met een rollator: “Vroeger fietste ik elke dag twintig kilometer, maar vandaag kan ik geen honderd meter meer wandelen”. Dit is hun verhaal.