Direct naar artikelinhoud
NieuwsVerenigde Staten

Amazon betaalde de voorbije jaren amper belastingen, maar Jeff Bezos beweert nu voorstander te zijn van belastingverhoging

Amazon betaalde de voorbije jaren amper belastingen, maar Jeff Bezos beweert nu voorstander te zijn van belastingverhoging
Beeld AFP

Topman Jeff Bezos van Amazon staat achter een verhoging van belastingen voor bedrijven in de Verenigde Staten. Dat meldt hij in een geschreven verklaring op de site van het technologieconcern. Vorige week haalde de Amerikaanse president Joe Biden het door Bezos opgerichte webwinkelbedrijf nog aan als voorbeeld van grote bedrijven die belastingen ontwijken.

en

Bezos, 's werelds rijkste persoon, zegt voorstander te zijn van de grote investeringen die Biden wil doen in de Amerikaanse infrastructuur. Biden kondigde vorige week immers aan dat hij de vennootschapsbelasting wil optrekken van 21 tot 28 procent. Op dit manier wil hij twee biljoen dollar (1.700 miljard euro) inzamelen voor de financiering van verbeteringen aan de Amerikaanse wegen, bruggen, luchthavens en openbaar vervoer. Verder moet een deel van dat geld onder andere gebruikt worden voor de zorg voor ouderen en mindervaliden, de bouw en verbouwing van betaalbare woningen en de promotie van Amerikaanse productie en bedrijfsopleidingen. Onder ex-president Trump werd de vennootschapsbelasting in 2017 nog verlaagd van 35 procent naar 21 procent.

"Zowel Democraten als Republikeinen hebben in het verleden infrastructuur ondersteund. We erkennen dat voor deze investering concessies van beide zijden zijn vereist qua reikwijdte en de manier waarop het wordt betaald (we zijn voorstander van een verhoging van de vennootschapsbelasting)", schrijft Bezos.

Twitter bericht wordt geladen...

Biden beklaagde zich vorige week in een speech over de belastingmoraal van Amazon. Volgens de president betaalt het bedrijf, dat vorig jaar een winst van ruim 21 miljard dollar (17,85 miljard euro) boekte, dankzij allerlei mazen in de wet in de Verenigde Staten geen federale belastingen.

Om belastingontwijking tegen te gaan pleit de Amerikaanse regering ook voor een internationaal minimumtarief voor belastingen op de winst die bedrijven maken. Dat moet het voor ondernemingen minder aantrekkelijk maken hun winsten bij brievenbusfirma's in belastingparadijzen te stallen.

De Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen overlegt met andere landen van de G20 aan een overeenkomst daarover, zo maakte ze maandag bekend. Haar Franse evenknie Bruno Le Maire was blij met dat initiatief en zei tegen persbureau AFP dat een internationaal akkoord over belastingen "binnen handbereik is".