Groene waterstof wordt geproduceerd door elektrolyse van water met behulp van hernieuwbare elektriciteit (wind-, zonne- of hydro-elektrische energie).
Volledig scherm
Groene waterstof wordt geproduceerd door elektrolyse van water met behulp van hernieuwbare elektriciteit (wind-, zonne- of hydro-elektrische energie). © DATS24

"Groene waterstof zal goedkoper worden dan fossiele brandstoffen"

Waterstof die afkomstig is uit een hernieuwbare bron en wordt geproduceerd met duurzame energie zal alsmaar goedkoper worden. Op die manier wordt groene waterstof competitief ten opzichte van waterstof die geproduceerd wordt met behulp van fossiele brandstoffen en zelfs ten opzichte van aardgas. Dat blijkt uit een rapport van BloombergNEF.

13 reacties

  • Marc Vanhoutte

    3 jaar geleden
    Elektrolyse van water: efficiëntie 75%, omgekeerde elektrolyse (terug omzetten in elektriciteit): efficiëntie: 50 %: RESULTAAT efficiëntie van het totale proces: 38%. Daarbij is nog geen rekening gehouden met: 1. De energie nodig om het water geschikt te maken voor elektrolyse (minstens demineraliseren, maar wat met zeewater?) 2. De energie nodig om waterstof te comprimeren: Bij vrachtwagens en bussen is de werkdruk 350 bar – de energie efficiëntie daalt tott ong. 33% of 1/3 van de energie.
  • Geert Tamsyn

    3 jaar geleden
    Allez, nog een jaartje of dertig geduld dus. Blijft de vraag waarom je elektriciteit moet omzetten in waterstof, om dat dan weer om te zetten in elektriciteit, met een rendementsverlies van 66%. Dat heeft enkel zin bij een enorm overschot aan groene stroom, en dat is er niet. Zeker niet na 2025, wanneer de kerncentrales stilliggen, en alle groene stroom zal verbruikt worden, met gascentrales ter aanvulling.
  • Dirk Saenen

    3 jaar geleden
    De wetten van de fysica laten zich niet dicteren door politici of economen. Waterstof zal altijd véél minder efficiënt zijn dan electriciteit. Ruim 3* duurder dan stroom. En dan ook nooit een oplossing. Wat betreft de windmolens : het is goedkoper om windmolens stil te leggen dan gascentrales ! Dat is de waanzin vandaag !
  • Bram Werbrouck

    3 jaar geleden
    Vergeet waterstof voor personenwagens, zal altijd minstens 3 keer duurder zijn dan electriciteit, en dat enkel als er niets van belastingen wordt gehoffen op waterstof (kan niet blijven duren). Daar zit hem ook het venijn, waterstof is 'interessant' want er kunnen belastingen op, vandaar dat overheden gul blijven subsidies strooien in deze bodemloze put. Een electrische wagen, thuisbatterij en zonnepanelen, dat kan de overheid veel moeilijker belasten.
  • Pieter Van Hunskerken

    3 jaar geleden
    Het venijn zit hem in de staart. Eerst moet de staat nog hopen subsidies geven en dan komt het groene paradijs