Steven Van Gucht waarschuwt: “Bijna alle bedden op intensieve zorg ingenomen”

 © RR

“Bijna alle erkende bedden op intensieve zorg zijn ingenomen door Covid- en niet-Covid-patiënten.” Dat heeft viroloog Steven Van Gucht vrijdag verklaard tijdens de persconferentie van Sciensano en het Crisiscentrum.

jvh
Bron: BELGA

“De positieve trend van de voorbije dagen zet zich voort”, keek Van Gucht hoopvol naar de cijfers. “De besmettingscijfers dalen verder, en ook de nieuwe ziekenhuisopnames dalen vandaag voor het eerst in vier weken. Die daling qua besmettingen doet zich voor in het hele land en in alle leeftijdsgroepen”, aldus Van Gucht. “Ze is het meest uitgesproken bij kinderen en tieners (respectievelijk -42 en -37 procent).”

Die cijfers zijn mogelijk wel lichtelijk vertekend door de sluiting van de scholen, want er wordt bijgevolg minder getest bij deze groep. Hetzelfde fenomeen speelt trouwens bij de algemene bevolking. “Door de feestdag werd er iets minder getest. Het percentage positieve tests is trouwens wel licht gestegen tot 8,1 procent, wat aanduidt dat er nog steeds veel virus circuleert. De grootste daling zien we in West-Vlaanderen (-35 procent). De besmettingsgraad is het grootst in Wallonië, met op kop Namen, Luxemburg, Brussels Gewest en Henegouwen.”

“Weg naar beneden is nog lang”

Maar Van Gucht had ook een waarschuwing in petto: “De bezetting van ziekenhuisbedden, ook op intensieve zorg, blijft wel stijgen. De grootste uitdaging is om ervoor te zorgen dat we niet op een plateau blijven hangen, maar definitief de weg naar beneden kiezen. We zijn op de goede weg, maar de weg naar beneden is nog lang. Laat u niet ontmoedigen door beelden in de media van mensen die de maatregelen niet volgen.”

LEES OOK. Grote drukte op intensieve zorg: deze ziekenhuizen moesten al patiënten overbrengen naar andere ziekenhuizen (+)

Met gemiddeld 253 nieuwe ziekenhuisopnames per dag is er voor het eerst in 27 dagen een lichte daling, maar de druk blijft hoog. Vooral op de afdeling intensieve zorg waar geflirt wordt met de grens van 2.000 Covid- en niet-Covid-patiënten. Dat betekent dat de komende dagen extra bedden zullen moeten worden gecreëerd en de niet-Covid-zorg verder zal moeten worden teruggeschroefd.

Momenteel liggen er 911 Covid-patiënten op de afdeling intensieve zorg. Dat is een stijging van 15 procent op weekbasis. Ook de totale ziekenhuisbezitting stijgt nog lichtjes naar 3.128 patiënten (+ 6 procent). Volgens Van Gucht zouden we binnen vijf dagen de drempel van 1.000 patiënten op intensieve zorg bereiken. Een voorbode van een kentering is wel dat de totale ziekenhuisbezetting sinds dinsdag 8 april niet meer gestegen is.

De hoge ziekenhuisbezetting veroorzaakt ook een sterke stijging in het aantal overlijdens. Dat cijfer ligt momenteel op 39 per dag, 48 procent hoger dan de voorbije week. Om dat cijfer niet verder te doen toenemen, is het volgens Van Gucht belangrijk om een overbelasting van de ziekenhuizen te vermijden. “Als er extra bedden dienen te worden gecreëerd, zien we dat de kans op overlijden met 6 à 7 procent toeneemt. Daarom is het belangrijk om de curve te doen keren, zodat de belasting geleidelijk aan kan worden afgebouwd.”

“Er liggen voor komende weken twee grote scenario’s op tafel”

Nu de cijfers langzaamaan de goede kant lijken uit te gaan, is het de vraag of de daling voldoende zal zijn om na de paaspauze die de regering heeft ingelast opnieuw te kunnen versoepelen. De virologen gaan daarbij uit van twee verschillende scenario’s, aldus Van Gucht. “In essentie zijn er twee grote scenario’s”, aldus Van Gucht. In het pessimistische scenario bereikt het aantal ziekenhuisopnames een plateau van meer dan 200 opnames/dag. “Dat zou een stuk hoger liggen dan na de tweede golf”, duidt Van Gucht. In het optimistische scenario zet de geleidelijke daling zich door en kunnen we onder de kaap van 100 ziekenhuisopnames per dag duiken tegen eind april/begin mei.

De belangrijkste parameter kan echter niet worden gemeten, aldus Van Gucht. “De curves zijn afhankelijk van de mate waarin de maatregelen worden nageleefd en daar moeten we zelf voor zorgen.”

In het verleden hadden de virologen de lat voor eventuele versoepelingen op minder dan 800 nieuwe besmettingen en 75 nieuwe ziekenhuisopnames per dag gelegd. Bij versoepelingen tijdens de vorige Overlegcomités heeft de regering die drempelwaarden echter laten varen totdat de handrem opnieuw moest worden aangetrokken. De vraag is dan ook of de cijfers tegen 25 april, in principe het einde van de paaspauze van 4 weken, voldoende gezakt zullen zijn om opnieuw versoepelingen te kunnen doorvoeren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen