Direct naar artikelinhoud
NieuwsZiekenhuizen

Intensieve zorg bijna vol: ‘Als er meer opnames komen, gaan we op de duur steeds minder zorg kunnen bieden’

Intensivist Geert Meyfroidt aan het werk op intensieve zorg. Hij luidt andermaal de alarmklok.Beeld UZ Leuven

De situatie op de afdelingen intensieve zorg in ons land is nijpend. Bijna alle 2.000 erkende bedden zijn ingenomen, zowel door covid- als niet-covid-patiënten. 

“Wij voelen ons als soldaten in een verre oorlog waar niemand nog echt naar luistert”, zegt intensivist Geert Meyfroidt (UZ Leuven). “Deze golf is van op een hoog niveau begonnen, waardoor we heel snel op onze maximale capaciteit zaten. De kans dat mensen op ic belanden is nu ook groter dan in de eerste twee golven, wat de belasting extra zwaar maakt.” 

In ons land liggen bijna alle ic-bedden vol, zo maakte Sciensano-viroloog Steven Van Gucht bekend op de persconferentie van het crisiscentrum. Het vollopen van de ic-bedden heeft ook tot gevolg dat niet-covid-zorg geleidelijk teruggeschroefd zal worden. Het verschil met de eerdere golven is dat de ziekenhuizen nu ook de patiënten moeten opvangen wier ingrepen eerder zijn uitgesteld. Omdat de bevolking weer actiever wordt, zijn er opnieuw meer verkeers- en arbeidsongevallen. 

Als het aantal coronapatiënten nog verder toeneemt, dan zullen de ziekenhuizen meer ic-bedden moeten creëren op andere afdelingen. Artsen weten ondertussen al dat er een licht hogere kans is dat patiënten op die bedden komen te overlijden. “Als er extra bedden worden gecreëerd, zien we dat de kans op overlijden met 6 à 7 procent toeneemt”, zegt Van Gucht. “Daarom is het belangrijk om de curve te doen keren, zodat de belasting geleidelijk aan wordt afgebouwd.”

Er liggen nu 3.128 patiënten in de ziekenhuizen met Covid-19 en dat is een stijging van 6 procent op weekbasis. Van die patiënten liggen er 911 op intensieve zorg, een verdere toename van 15 procent. Bijna een derde van wie nu opgenomen wordt, belandt overigens op intensieve en dat is een hoger percentage dan tijdens de vorige golven. “Als deze trend aanhoudt, kunnen we over vijf dagen – midden volgende week – de drempel van 1.000 coronapatiënten op intensieve bereiken”, aldus Van Gucht.

Toch is er een klein lichtpuntje in de cijfers. De totale ziekenhuisbezetting is voorlopig niet meer hoger gestegen dan op dinsdag 6 april. Maar volgens de ziekenhuizen zal het Overlegcomité woensdag nog veel te vroeg zijn om versoepelingen aan te kondigen. Van Gucht denkt dat versoepelingen – in het meest optimistische scenario – pas eind april of begin mei weer mogelijk zijn. Op voorwaarde dat de ziekenhuisopnames onder de 100 per dag duiken en een negatieve trend vertonen. 

“Als de zorg na de paasvakantie nog altijd zo zwaar onder druk staat, zie ik niet hoe we weer sectoren kunnen openen”, zegt Meyfroidt. “Als er meer opnames komen, gaan we op de duur steeds minder zorg kunnen bieden. Er zijn nog maar heel weinig vrije bedden op de ic en omdat er ondertussen personeelsleden uitvielen, is de bestaffing zeer krap.”