Direct naar artikelinhoud
NieuwsHoreca

Horeca Vlaanderen: ‘Als horeca niet open mag, dan ook geen andere versoepelingen tot 26 april’

Matthias De Caluwe van Horeca Vlaanderen.

Topman van Horeca Vlaanderen Matthias De Caluwe vindt dat er geen sprake kan zijn van andere versoepelingen als de horeca niet open mag in mei. Dat heeft hij gezegd aan VTM NIEUWS.

Woensdag vindt een nieuw Overlegcomité plaats, waarop besproken zal worden hoe het verder moet met de coronamaatregelen in ons land. Begin maart werd gesuggereerd dat de horeca op 1 mei opnieuw de deuren zou mogen openen “als de epidemiologische situatie het toe zou laten”. Maar de coronacijfers dalen trager dan verwacht en die datum komt nu op de helling te staan.

Coronacommissaris Pedro Facon zegt dit weekend in een interview met de krant De Tijd dat een heropening op 1 mei niet realistisch is en hij stelt voor om zeker tot half mei te wachten. Horeca Vlaanderen is verrast. “Een nieuwe dag, een nieuwe mening en dat doet enorm veel pijn”, aldus De Caluwe. “De experten gaven deze week nog aan dat het mathematisch mogelijk was, de terraspiste werd naar voren geschoven, en nu dit standpunt. Het is aan het Overlegcomité om woensdag beslissingen te nemen. Dat is het orgaan waar keuzes worden gemaakt. Het lijkt ons wel dat als de cijfers nog steeds niet goed zijn, dat er ook geen andere versoepelingen kunnen tot en met 26 april, om onze horeca de kans te geven op een duurzaam herstel.”

Lees ook

Kunnen we weer terrasjes doen? En wat met reizen? Zo zal onze zomer er volgens experten uitzien

Vrijheid

De horecasector is niet de motor van de besmettingen in ons land, benadrukt De Caluwe nog. Hij vraagt ook dat de steunmaatregelen zouden blijven, zelfs als alleen de terrassen mogen openen. “Ik denk dat we een eerlijke kans verdienen om onze vrijheid op ondernemen terug te krijgen.”

De federatie Belgische Brouwers op haar beurt pleit nog altijd voor een heropening van de horeca op 1 mei, in combinatie met financiële steunmaatregelen. De sector vraagt dat het Overlegcomité woensdag duidelijkheid schept voor de horeca. “De horeca is een sector die zijn activiteiten niet in enkele dagen kan heropstarten en ook de toeleverende bedrijven moeten hun voorraden vooraf kunnen opbouwen”, klinkt het.

Samenscholingen 

De ongecontroleerde samenscholingen van de voorbije weken hebben volgens de brouwers aangetoond dat het mentale welzijn van de bevolking onder druk staat na zes maanden isolement. De horeca kan volgens de sector een deel van de oplossing zijn om de pandemie te bestrijden. “De horeca heropenen (binnen/buiten) kan de broodnodige, veilige en ontspannende omgeving bieden voor de burgers waarin ze elkaar kunnen ontmoeten op een georganiseerde en veilige manier, mét naleving van alle geldende regels”, aldus de brouwers, die benadrukken dat er verder overlegd wordt over strikte veiligheidsprotocollen.

Samenscholingen 
Beeld Tiene Carlier