Direct naar artikelinhoud
NieuwsCoronavaccins

Ook België schort geplande vaccinaties met vaccin Johnson & Johnson tijdelijk op

Ook België schort geplande vaccinaties met vaccin Johnson & Johnson tijdelijk op
Beeld BELGAIMAGE

België schort de geplande vaccinaties met het Janssen-vaccin van Johnson & Johnson voorlopig op, tot er meer duidelijkheid is over de mogelijke bijwerkingen van het vaccin. Dat hebben de verschillende ministers van Volksgezondheid beslist, zo schrijft Het Laatste Nieuws. De eerste vaccins zouden vrijdag toegediend worden. Eerder had Johnson & Johnson zelf gevraagd het vaccin niet meer toe te dienen in afwachting van een oordeel van het Europese geneesmiddelenagentschap EMA. 

België kreeg maandag de eerste 36.000 vaccins van het Janssen-vaccin geleverd, die in eerste instantie vooral bij thuisvaccinatie ingezet zouden worden. Van het vaccin is slechts één dosis nodig waardoor het de hele logistieke keten flink vereenvoudigt. Over twee weken zou een nieuwe lading van 62.000 dosissen geleverd worden, maar die is voorlopig opgeschort.

Eerder meldde de taskforce Vaccinatie dat men zich na de beslissing van het EMA over de kwestie zou buigen, waarna er een advies zou gegeven worden aan de verschillende ministers van Volksgezondheid. Dat is nu gebeurd. Vrijdag en maandag stonden de eerste vaccinaties met het Janssen-vaccin bij ons op het programma, maar die gaan dus niet door.

Eerder vandaag besliste Denemarken al de geplande vaccinaties met Johnson & Johnson op te schorten, en ook Zweden en Nederland beslisten deze namiddag hetzelfde. Frankrijk gaat er wel mee aan de slag, maar enkel bij 55-plussers.

6 bloedklonters op 6,8 miljoen dosissen

Johnson & Johnson leverde deze week de eerste van zijn coronavaccins aan diverse Europese landen. Een dag later besloten de Verenigde Staten tijdelijk te stoppen met vaccineren vanwege het risico van trombose dat bij het gebruik van het vaccin kan ontstaan. Het ging om zes gevallen op een totaal van 6,8 miljoen toegediende vaccins.

Daarop besloot Johnson & Johnson uit voorzorg de leveringen aan Europa ook op te schorten en de inentingen bij nog lopende klinische onderzoeken te staken totdat het bedrijf betere informatie over zijn vaccin kan leveren. Hoelang dat gaat duren is nog niet duidelijk.

Het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA voert ondertussen een onderzoek naar mogelijke bijwerkingen van het vaccin nadat. De toezichthouder verwacht in de loop van volgende week met een oordeel te komen. Minstens tot dan worden de geplande vaccinaties opgeschort.

Vooralsnog blijft het EMA wel van mening dat de voordelen van het vaccin groter zijn dan de nadelen. Anders gezegd: het vaccin zal veel meer coronabesmettingen voorkomen dan bijwerkingen opleveren. Toch vraagt Johnson & Johnson nu zelf om de vaccins voorlopig niet toe te dienen.