Direct naar artikelinhoud
Voor u uitgelegdVersoepelingen

De cijfers die u in de gaten moet houden: deze parameters moet ons land halen om te versoepelen

De cijfers die u in de gaten moet houden: deze parameters moet ons land halen om te versoepelen
Beeld Bob Van Mol

Het Overlegcomité heeft beslist om telkens twee parameters te hanteren bij de toekomstige versoepelingen: enerzijds de vaccinatie en anderzijds de situatie op de afdelingen intensieve zorg. Deze cijfers moet u de komende weken in de gaten houden:

Tegen 8 mei moeten zeven op de tien 65-plussers in België gevaccineerd zijn met minstens een eerste dosis. Pas als dan ook de situatie op de afdelingen intensieve zorg in de ziekenhuizen “duurzaam verbeterd” is, kan het buitenplan in werking treden waarbij de terrassen opengaan. Begin juni moeten dan bijna alle 65-plussers én de risicopatiënten gevaccineerd zijn, en kan ook het binnenplan in werking treden, als er dan ook een “normalisering” is op intensieve zorgen waar dan nog maximaal 500 Covid-patiënten mogen liggen.

Het Overlegcomité heeft beslist om telkens twee parameters te hanteren bij de toekomstige versoepelingen: enerzijds de vaccinatie - “het enige echte plan dat bestaat” dixit premier Alexander De Croo (Open Vld) - en anderzijds de situatie op de afdelingen intensieve zorg. 

Eerste mijlpaal: de drempels voor mei

"De eerste mijlpaal zal bereikt worden wanneer zeven op de tien 65-plussers minstens een eerste keer gevaccineerd zullen zijn”, aldus de premier op de persconferentie na afloop van het Overlegcomité. Naar verwachting zal dat rond 8 mei zijn. Op dit moment is 51,05 procent van de 65-plussers minstens deels gevaccineerd volgens de laatste cijfers van Sciensano. 

Daarnaast moet de situatie op de afdelingen intensieve zorg in de ziekenhuizen “duurzaam verbeteren”. Wat dat precies inhoudt, is echter niet bekend en zou pas over anderhalve week beslist worden. Op dit moment liggen er 945 Covid-19-patiënten op IC in de Belgische ziekenhuizen, een cijfer dat nog steeds stijgend is. Die beweging zal dus minstens moeten keren. 

Als aan beide voorwaarden is voldaan, treedt het buitenplan in werking. De avondklok wordt dan afgeschaft, de terrassen gaan open, er mogen buitenactiviteiten tot 25 personen plaatsvinden, de pretparken gaan open, en we mogen thuis weer twee nauwe contacten van hetzelfde huishouden ontvangen. De avondklok wordt wel vervangen door een samenscholingsverbod, waarbij je van middernacht tot 5 uur met maximaal drie personen of met de mensen uit het eigen huishouden buiten mag komen.

Gevraagd waarom het buitenplan geen week vroeger in werking zou kunnen treden, zei De Croo dat in die week tijd meer dan een half miljoen 65-plussers gevaccineerd kunnen worden. “Meer dan 500.000 mensen die een veel hoger risico hebben in de ziekenhuizen te belanden. Die tijd hebben we echt nodig.”

Tweede mijlpaal: de drempels voor juni

Begin juni moeten dan “bijna alle” 65-plussers en mensen met onderliggende aandoeningen gevaccineerd zijn om het binnenplan in werking te laten treden, met meer sociale contacten en een volledige heropening van de horeca. De eerste risicopatiënten worden vanaf eind april gevaccineerd, samen met de laatste 65-plussers. Zij moeten dan in de loop van de maand mei allemaal gevaccineerd worden. 

Tegelijkertijd moet op dat moment de situatie op intensieve zorg “genormaliseerd” zijn. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) noemde daarbij de “kritische drempel” van 500 Covid-19-patiënten op intensieve zorg.