Situatie in jeugdpsychiatrie onhoudbaar: 23.000 jongeren geraakten de voorbije maand niet aan psychische zorg

Onze jeugdpsychiatrie barst uit zijn voegen, de wachtlijsten staan op ontploffen. De situatie is erger dan gedacht: de voorbije maand geraakten meer dan 23.000 jongeren in Vlaanderen niet aan de nodige hulp voor hun mentale problemen. Een structureel probleem wordt pijnlijk blootgelegd door de coronacrisis: ‘De bussen staan al meer dan twintig jaar in de file’, klinkt het bij de Vlaamse Vereniging voor Kinder- en Jeugdpsychiatrie (VVK)

De zorg voor jongeren met psychische problemen loopt vast. Tieners vanaf twaalf, dertien jaar met ernstige aandoeningen zoals eetstoornissen, depressies en zelfmoordneigingen, krijgen niet de hulp die ze nodig hebben. Duizenden kinderen staan op wachtlijsten die tot één jaar kunnen oplopen.

Wachtlijsten

Na een noodkreet vanuit de sector deed de VVK een bevraging bij 607 Vlaamse artsen. 85 procent van hen gaf te kennen dat ze minderjarigen in de wachtrij moeten zetten. De hulp laat vaak maanden op zich wachten. In de helft van de gevallen zes maanden of ‘nog veel langer’.

Een oud zeer, de wachtlijsten, wordt versterkt door de coronacrisis. De files zwellen aan tot onhoudbare proporties, het aantal gedwongen opnames is sinds de pandemie sterk gestegen. Tussen 1 maart en 6 april waren er volgens het onderzoek naar schatting minstens 23.000 jongeren die geen psychische hulp konden krijgen terwijl ze het nodig hadden.

‘Dat is een file van 475 bussen met elk vijftig minderjarigen, een stoet van zeven kilometer’, aldus de VVK aan persagentschap Belga. ‘En de bussen staan al twintig jaar in de file.’ Het Kinderrechtencommissariaat kaart de ellenlange wachtlijsten in de jeugdpsychiatrie al jaren aan, zonder soelaas.

Kruimels

Gisteren beloofde minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke dat hij de opnamecapaciteit in de ziekenhuizen zal vergroten. Hij liet ook weten dat hij 20 miljoen euro uittrekt voor meer personeel in de jeugdpsychiatrie.

De sector is allesbehalve onder de indruk. ‘Dat zijn eigenlijk echt kruimels’, zei Sofie Crommen, VVK-voorzitter en zelf kinderpsychiater gisteren op Radio 1. ‘De fundamenten van onze geestelijke gezondheidszorg voor kinderen en jongeren zijn niet goed.’ De sector eist een allesomvattend marshallplan, dat de problemen eindelijk structureel aanpakt. ‘De situatie hoe ze nu is, is gewoonweg onmenselijk, een welvaartsstaat onwaardig’, aldus Crommen.

(mah)

Meer