Aantal coronadoden wereldwijd rondt de trieste kaap van 3 miljoen

Wereldwijd zijn er al meer dan 3 miljoen mensen gestorven ten gevolge van het coronavirus. Dat blijkt uit cijfers van de Johns Hopkins University.

De kaap van 3 miljoen coronadoden werd zaterdagmiddag gerond. Dat aantal komt overeen met het aantal inwoners in Lissabon. De kans is weliswaar groot dat dat cijfer nog hoger ligt omdat verschillende overheden, waaronder die in China, bij de start van de pandemie veel doden hebben verzwegen of over het hoofd hebben gezien.

Braziliaanse doden

Gemiddeld komen er zo’n 12.000 sterfgevallen bij per dag. Het aantal nieuwe coronabesmettingen stijgt dagelijks met 700.000. Brazilië is één van de landen waar het coronavirus de meeste dodelijke slachtoffers maakt. In het Zuid-Amerikaanse land sterven er zo’n 3.000 mensen per dag aan het virus. De afgelopen weken was Brazilië dan ook goed voor 25 procent van de coronadoden wereldwijd. De Braziliaanse president heeft het virus altijd geridiculiseerd. Volgens hem is het vergelijkbaar met een gewone griep.

In de Verenigde Staten (VS) heeft het coronavirus het leven gekost aan 560.000 mensen. Dat is meer dan één op de zes coronadoden wereldwijd. De situatie is er wel lichtjes aan het verbeteren. In verschillende staten is de economie met mondjesmaat aan het heropleven.

In ons land is de situatie op het eerste gezicht rooskleuriger dan enkele dagen geleden. Tussen 8 en 14 april zijn er dagelijks gemiddeld 39 mensen gestorven aan het virus, een daling met 8,4 procent in vergelijking met de vorige zevendaagse periode. Dat blijkt uit cijfers van het gezondheidsinstituut Sciensano. In totaal hebben nu al 23.718 Belgische coronapatiënten het leven gelaten.

Vertraagde vaccinatiecampagnes

Nu verschillende landen gestart zijn met de vaccinatiecampagnes hopen de overheden dat ze het aantal besmettingen kunnen inperken. Maar dat verloopt momenteel veel trager dan verwacht. Zo heeft Johnson & Johnson vorige week beslist om tijdelijk geen vaccins te leveren aan Europa nadat er een zeldzame vorm van bloedklonters was opgedoken bij zes vrouwen in de VS die een inenting hadden gekregen.

De weken daarvoor werden er al soortgelijke problemen vastgesteld bij het vaccin van AstraZeneca. Verschillende overheden hebben toen beslist om het vaccin enkel te geven aan mensen ouder dan 55 of 60 jaar. In ons land is het vaccin voortaan enkel beschikbaar voor 55-plussers.

De Europese Unie hoopt weliswaar de vaccinatiecampagnes op kruissnelheid te brengen nadat Pfizer vorige week heeft laten weten dat de Europese lidstaten zo’n 50 miljoen extra dosissen van het vaccin mogen verwachten dit kwartaal. België krijgt 1,28 miljoen extra dosissen.

In totaal hebben al 2.204.943 landgenoten een eerste dosis gekregen van het coronavaccin. Dat is 19,2 procent van de totale bevolking. 696.692 Belgen hebben intussen ook al een tweede prik gekregen. Dat is 6,1 procent van de totale bevolking.

Meer