Dokter Bernard Heintz in de Laser Visions Clinics.
Volledig scherm
PREMIUM
Dokter Bernard Heintz in de Laser Visions Clinics. © Getty Images / Jan De Meuleneir / Photo News

Aantal ooglaserbehandelingen stijgt fors door corona: “Kostprijs na 7 à 8 jaar terugverdiend”

Sinds de coronapandemie is het aantal mensen dat hun ogen liet laseren om zo voorgoed van hun bril verlost te zijn, fors gestegen. “Door het mondmasker bedampt je bril, tot ergernis van velen. Bovendien zien we dat patiënten het geld dat ze uitsparen doordat ze niet mogen reizen nu investeren in zichzelf”, verklaart dr. Bernard Heintz de stijging. Welke behandelingen zijn er? Wie komt in aanmerking en hoeveel bedraagt het kostenplaatje? “Het is niet te begrijpen dat mensen in de val van het medisch toerisme trappen en hun gezondheid op het spel zetten voor een klein financieel gewin.”

  1. Steeds meer koraalriffen verbleken door klimaatopwarming: welke gevolgen heeft dat voor ons?
    PREMIUM

    Steeds meer koraalrif­fen verbleken door klimaatop­war­ming: welke gevolgen heeft dat voor ons?

    Al maandenlang zijn de oceanen wereldwijd ongezien warm. In heel wat tropische regio’s gaat het om 2 tot 4°C boven de normale watertemperaturen. Dat is nefast voor koraalriffen die hierdoor massaal verbleken. Maar wat is koraalverbleking precies? Hebben de riffen nog een toekomst? En welke impact zou het op ons hebben als ze zouden verdwijnen door de klimaatopwarming? Klimatoloog Samuel Helsen legt uit. “De impact is niet alleen ecologisch, maar ook economisch.”
  2. ▶ Mogelijk eerste sterfgevallen door eten van vlees van ‘zombieherten’: om welke ziekte gaat het en wat is het risico voor ons?
    PREMIUM
    HLN legt uit

    ▶ Mogelijk eerste sterfgeval­len door eten van vlees van ‘zombieher­ten’: om welke ziekte gaat het en wat is het risico voor ons?

    In de Verenigde Staten zijn twee jagers gestorven nadat ze vlees hadden gegeten dat vermoedelijk afkomstig was van zogenaamde ‘zombieherten’. Het zou dus mogelijk om de eerste overdracht ooit kunnen gaan van de dodelijke ziekte naar mensen. Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Texas via een nieuwe publicatie in het wetenschappelijke tijdschrift Neurology. Maar wat staat er precies in hun wetenschappelijke publicatie? Waaraan lijden die ‘zombieherten’? En wat is het gevaar voor ons? HLN-wetenschapsexpert Martijn Peters beantwoordt vijf vragen in deze HLN legt uit podcast.