Nicolas Maeterlinck

60 dokters van UZ Gent maken "bijbel" over gezondheid: "Hoe vaak moet je je wassen en hoe bewaar je voeding?"

Het universitair ziekenhuis in Gent brengt vandaag een nieuw boek uit: "Gezond en wel, met dank aan de wetenschap". Meer dan 60 dokters, wetenschappers en experts hebben eraan meegewerkt. "We overlopen alles wat wetenschappelijk bewezen is, binnen elk domein van gezondheid. En we geven tips die je kan toepassen in het dagelijks leven", stelt hematoloog Tessa Kerre van UZ Gent.

Op het internet vind je ongelooflijk veel informatie over gezondheid. Maar wat klopt er? En wat niet? Daar wil het UZ Gent een antwoord op geven met het boek: "Gezond en wel, met dank aan de wetenschap". Een "gezondheidsbijbel", als het ware. Er komen heel wat thema’s aan bod: voeding, sport, hygiëne, alcohol, seks, mentale gezondheid, vaccinatie, … 

"We hebben geprobeerd om zo volledig mogelijk te zijn", zegt hematoloog Tessa Kerre, die de coördinatie van het project voor zich nam. "Gezondheid is een breed domein, dus het was even aftasten hoeveel we in detail zouden gaan. Maar we wilden vooral duidelijk maken wat wetenschappelijk aangetoond is. Want op het internet vind je veel tips, en sommige zijn tegenstrijdig."

Op het internet vind je veel tegenstrijdige tips over gezondheid. Met het boek willen we klaarheid scheppen

Tessa Kerre, hematoloog UZ Gent

Het boek werd samengesteld door meer dan 60 experts van het Gentse ziekenhuis, maar Tessa Kerre heeft alles gecoördineerd. "Ik heb de hoofdstukken verschillende keren gelezen en ik heb zelf ook veel bijgeleerd", geeft Kerre toe op Radio 2 Oost-Vlaanderen. "Vaak ben je als expert in het UZ gespecialiseerd in 1 bepaald aspect van het lichaam. Dus het was verfrissend om weer eens het hele menselijk lichaam te bekijken." 

Hoe vaak moet ik mijn haar wassen? En werkt antirimpelcrème echt?

In het boek staan heel veel concrete tips. “Het zijn tips die mensen kunnen toepassen in het dagelijks leven", vertelt Kerre. "Ikzelf vroeg me bijvoorbeeld af hoe gezond sporten nu eigenlijk echt is. Ik ben geen sporter, het is niet echt mijn ding. Maar ik wil het wel meer doen. Dus vroeg ik mij af hoe ver ik mag gaan, zonder letsels op te lopen. Wel, in het boek heb ik daar concrete tips over gevonden."

Enkele voorbeelden van tips die in het boek staan:

- Was je haar 1 tot 2 keer per week met water en milde shampoo.

- Bewaar groenten in de groentelade, helemaal onderaan. Daar is de temperatuur wat hoger dan in de rest van de koelkast en zo worden de groenten niet beschadigd door de diepe koude.

- Een product mag het label ‘light’ dragen wanneer er 30 procent minder energie, suiker of vet aanwezig is in vergelijking met het gewone product. Gewone mayonaise bevat bijvoorbeeld normaal zo'n 80 gram vet per 100 gram, een lightmayonaise bevat dan op zijn minst 30 procent minder vet dan de gewone mayonaise. Dat zegt dus niets over het aandeel suiker. Mogelijk wordt dat in een lightproduct verhoogd. Het is daarom belangrijk om te kijken naar welke voedingsstof er precies minder aanwezig is in het lightproduct.

- Sta elke 30 minuten even op om te bewegen en weer energie te krijgen.

- Kinderen die op de buik slapen, hebben een ‘verlaagde wekrespons’. Dat is het geheel van reacties op een mogelijk levensbedreigende situatie waardoor een kind dieper of opnieuw gaat ademhalen. 

- Antirimpelcrèmes die hyaluronzuur bevatten, hebben een tijdelijk opvullend effect. Als er vitamine A-zuur aan toegevoegd werd, kunnen kleine rimpeltjes tijdelijk minder zichtbaar worden. Maar het verouderingsproces kan niet stopgezet worden. Zonlicht vermijden en niet roken zullen effectiever zijn dan welke crème ook.

- Was je lichaam dagelijks als je een vette huid hebt, maar slechts 2 tot 3 keer per week als je een normale tot droge huid hebt.

Beluister hieronder het volledige gesprek met hematoloog Tessa Kerre van het UZ Gent bij Radio 2 Oost-Vlaanderen.

Meest gelezen