Direct naar artikelinhoud
AchtergrondVoetbal

Over en uit voor Super League: ‘Kan niet doorgaan zonder Engelse clubs’

Onder meer Chelsea, hier met Timo Werner tijdens de wedstrijd tegen Brighton gisteren, zwaait de Super League al vaarwel nog voor die begonnen is.Beeld EPA

De twaalf topclubs die met veel poeha hun eigen topcompetitie wilden lanceren, krijgen die grootse plannen als een boemerang in hun gezicht terug. Alle Premier League-clubs trekken zich terug, Barcelona en Atlético overwegen dat voorbeeld te volgen. Dat lijkt meteen het einde van het project.

Duizend supporters van voetbalclub Chelsea hadden zich gisteren voor het stadion van hun favoriete club verzameld. Dat hun club lid zou worden van de Super League, een gesloten competitie met topclubs, zinde hen niet. “Roman, doe het juiste”, stond er op spandoeken voor clubeigenaar Roman Abramovich. De druk van de supporters viel niet in dovemansoren. 

Gisteravond bleek dat Chelsea zich terugtrekt uit de supercompetitie. Toen het nieuws bekend raakte, barstten de Chelsea-supporters in juichen uit. Hun club speelde net op dat moment een wedstrijd tegen Brighton & Hove Albion. Die match was al een kwartier later gestart omdat de spelers door de protesten te laat in net stadion waren gearriveerd.

Supporters maken voor de match Chelsea-Brighton duidelijk wat ze vinden van de plannen. De druk viel niet in dovemansoren.Beeld AFP

De steentjes vielen daarop één voor één. Vannacht maakten eerst Manchester City en daarop Liverpool, Arsenal, Manchester United, Tottenham Hotspur enChelsea en bekend uit het project te stappen. Uiteindelijk lieten de Engelse clubs in een gezamenlijke verklaring weten dat ze zich hebben teruggetrokken. 

Arsenal bood de fans excuses aan voor het feit dat de club zich überhaupt met de Super League had ingelaten. ‘We hebben een fout gemaakt en daarvoor zeggen we sorry.’

In Spanje luidde het dan weer dat Barcelona en Atlético Madrid overwegen het voorbeeld van de Engelse ploegen te volgen. Bij Barcelona zouden de supporters de toetreding tot de Super League moeten goedkeuren. Gezien het felle protest bij fans is dat erg twijfelachtig. En in Italië liet Inter Milaan weten geen interesse meer te hebben in het project.

De European Super League gaat zich richten op het “hervormen van het project”, laten de overgebleven clubs weten. “Gezien de omstandigheden zullen we nadenken over de meest geschikte stappen om het project te hervormen, met altijd in ons achterhoofd het streven om onze fans de best mogelijke ervaring te bieden, terwijl we tegelijkertijd de solidariteitsbijdragen voor het gehele voetbal zullen verbeteren”, staat in de verklaring.

Intussen lijkt het over en out voor de Super League. Ook Juventus-topman en Super League-bezielier Andrea Agnelli gooit de handdoek in de ring. “Of de Super League nog kan doorgaan na de exits van de Engelse clubs? Eerlijk: neen. kan niet doorgaan zonder Engelse clubs”, zegt hij aan persagentschap Reuters. “Maar ik blijf overtuigd van de schoonheid van het project. De Super League zou de grootste voetbalcompetitie ter wereld geweest zijn.”

De spelers van Brighton & Hove Albion droegen protest-T-shirts bij de opwarming voor de match tegen Chelsea.Beeld Photo News

Gisteren al hadden ook vele spelers en trainers van topclubs zich geroerd. Toppers van Liverpool kantten zich tegen de plannen, terwijl ook Kevin De Bruyne kritisch was op zijn sociale media. “We weten dat dit een big business is en ik maak daar deel van uit. Maar ik ben ook nog altijd een kleine jongen die gewoon graag voetbalt.” 

Zijn coach bij Manchester City, Pep Guardiola, had zich eerder die dag in forsere verwoordingen uitgesproken, tegen het initiatief van de eigen club dus, net als Liverpool-coach Jürgen Klopp. De Franse topclub PSG en de Duitse toppers Bayern München en Borussia Dortmund maakten al bekend dat ze geen deel willen uitmaken van de nog op te richten competitie.

De storm van kritiek en de terugtrekking van de topclubs zorgde meteen voor een crisis bij de  stichtende leden van de Super League. Om halftwaalf ’s avonds vond er nog een spoedoverleg plaats over de toekomst van de competitie. Bij het ter perse gaan van deze krant was de uitslag daarvan nog niet bekend. De Italiaanse sportkrant La Gazzetta dello Sport wist al wat de uitkomst van de vergadering zou zijn: “Dit is het einde van het project.” Volgens de Britse pers leidt het tot het vertrek van de vicevoorzitter van Manchester United.

“Ik denk dat ze geschrokken zijn van de reacties, zowel van de andere clubs, van de voetbalminnende wereld, maar het meest nog van de UEFA en FIFA”, zegt Stefan Kesenne, emeritus professor sporteconomie (UA en KU Leuven). Die bonden hadden met sancties tegen clubs en spelers gedreigd als ze hun plannen zouden doordrijven. Spelers van de twaalf oprichtende clubs zouden bijvoorbeeld van het Europees kampioenschap geweerd kunnen worden.