Liveblog - Volledig gevaccineerden kunnen maatregelen loslaten volgens EU,  evenementensector wil groen licht voor heropstart

De recentste coronacijfers: er zijn nu elke dag gemiddeld 238 mensen die zich door corona in het ziekenhuis moeten laten opnemen. Dat aantal daalt, maar traag. In totaal zijn er 3.100 covidbedden bezet. Het aantal patiënten op intensieve zorg zakt voorzichtig, het zijn er nu 925. Het aantal nieuwe besmettingen blijft stabiel, de overlijdens door covid zitten in dalende lijn. Volg de belangrijkste updates in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

"Coronamaatregelen kunnen worden versoepeld als gevaccineerden elkaar ontmoeten"

Coronamaatregelen zoals het dragen van een mondmasker en het respecteren van de nodige fysieke afstand kunnen worden "versoepeld" als mensen die volledig gevaccineerd zijn elkaar ontmoeten. Dat staat in een nieuwe richtlijn voor de EU-lidstaten van het ECDC, het Europees centrum voor ziektepreventie en -bestrijding.

Dit nieuwe advies betekent niet dat de regels in België op korte termijn zullen veranderen, zegt Sciensano-viroloog Steven Van Gucht aan VRT NWS. “In ons land gelden de adviezen van de Belgische overheid.”

“Maar,” zo gaat Van Gucht verder, “op iets langere termijn denk ik dat we dit nieuwe advies wel in aanmerking kunnen nemen om ook in België bepaalde aanpassingen te doen. Het lijkt me vooral relevant wanneer er in de toekomst meer mensen volledig gevaccineerd zullen zijn dan nu.”

Evenementensector wil vrijdag groen licht voor definitieve heropstart

Vlaams minister-president Jan Jambon heeft in het Vlaams parlement ook het plan voor de heropstart van de evenementensector met vuur verdedigd.

VRT NWS kon het plan, waaraan Vlaamse, Waalse en Brusselse federaties uit de sector meewerkten,  alvast inkijken.  Rekening houdend met de geldende corona-maatregelen en versoepelingen wil de sector in mei opnieuw evenementen organiseren met maximaal 100 personen indoor en 200 outdoor. Altijd op een corona-veilige manier. 

Nadien zouden de evenementen uitgebreid worden in verhouding met de vaccinatiegraad van de  bevolking. Eens alle 65+ers twee keer geprikt zijn zou publiek indoor toegelaten worden tot 400 en outdoor tot 800. 

Een tweede fase start op het ogenblik dat alle 65+ers én kwetsbare groepen gevaccineerd zijn. De sector hoopt dan evenementen te kunnen organiseren indoor tot 3.000 en outdoor tot 5.000 personen. In een derde fase, waarbij alle 18+ers immuniteit verkregen hebben zou indoor een publiek van 4.500 worden toegelaten, outdoor zouden er geen beperkingen meer gelden.

Vanaf 1 september zouden dan ook indoor alle beperkingen opgeheven worden. De sector hoopt vrijdag groen licht te krijgen voor z’n totale plan.  

Terrasje over de grens in Nederland meepikken? Liever niet, zegt Nederland, en quarantaine is sowieso verplicht

Wie snakt naar een terrasje en daarvoor naar Nederland wilde  trekken, is eraan voor de moeite. Volgende woensdag gaan de terrassen in Nederland weer open, en Belgen mogen opnieuw niet-essentiële reizen maken. Maar Nederland legt nog wel een quarantaine van tien dagen op, die kan ingekort worden tot 5 dagen na een negatieve test. En zelfs grenswerkers, studenten en familieleden – die geen quarantaineplicht hebben - wordt gevraagd niet te gaan terrassen in Nederland. Nog even liever geen Belgen dus.

Lees het volledige artikel hier:

Restaurants en musea in Denemarken na maanden weer open

Denemarken zijn woensdag de cafés, restaurants en musea na een maandenlange sluiting opengegaan. Het leven in de hoofdstad Kopenhagen leek met gevulde terrassen min of meer als vanouds.

Het land met 5,8 miljoen inwoners besloot vorige week de samenleving vervroegd te heropenen nu de verspreiding van het virus onder controle lijkt te zijn. Scholen kunnen voor het eerst in vijf maanden weer fysiek onderwijs geven, maar in het secundair onderwijs gebeurt dat nog maar deels. Bioscopen, theaters en concertzalen moeten nog wachten tot 6 mei. Veel mensen werken nog wel vanuit huis.

"De pandemie is nog niet voorbij, maar het voelt alsof het laatste hoofdstuk is opengeslagen", zei een café-eigenaar in Kopenhagen. Bij het Nationale Museum wordt in kleine tenten gecontroleerd of bezoekers een mondkapje dragen en een coronapas bij zich hebben. Die geeft aan dat iemand is gevaccineerd, in de afgelopen drie dagen negatief is getest of recent is hersteld van COVID-19. Wie binnen wil eten in een restaurant, heeft ook zo'n pas nodig. Reserveren is verplicht, maar voor het terras is dat niet nodig.

Luikse politie zal horecazaken die op 1 mei terrassen openen, beboeten

De Luikse politie zal horecazaken die al op 1 mei hun terrassen heropenen, beboeten, net zoals de klanten die hun bubbel niet respecteren. Die boodschap heeft de procureur des Konings dinsdag naar de korpschefs van de provincie Luik gestuurd. De politie moet zich aan die boodschap houden.

De procureur des Konings herinnert de agenten aan hun verplichtingen. Ze moeten ervoor zorgen dat de wet en de coronamaatregelen gerespecteerd worden. Horecazaken die al op 1 mei hun terrassen openen, moeten dus een boete krijgen.

"Weet dat als u uw terrassen opent, ik mij niet zal verzetten", zou de Luikse provinciegouverneur op een eerdere vergadering gezegd hebben. Zijn perschef reageert nu: "De procureur des Konings is heel duidelijk. De gouverneur zal zich aan de beslissingen houden en de bevelen opvolgen."

BBTK dreigt met acties bij agressie in winkels

De socialistische vakbond BBTK zal acties houden telkens er winkelpersoneel wordt aangevallen en de reactie van de directie voor hem niet volstaat. Dat zegt de vakbond na een geval van agressie bij een Colruyt-winkel in Sint-Truiden.

Het incident in Sint-Truiden komt voor BBTK niet als een verrassing. "Werknemers van de handel moeten wel vaker met boze of agressieve klanten omgaan, maar sinds de coronamaatregelen is het probleem alleen maar erger geworden", luidt het in een persbericht.

Volgens BBTK laten werkgevers de coronamaatregelen niet meer handhaven en wordt het personeel aan zijn lot overgelaten. "Het lijkt wel alsof de veiligheidsmaatregelen afgesproken in het sectorakkoord niet meer van toepassing zijn. Zo is elke handelszaak nog altijd verplicht een toegangscontrole te doen. In de praktijk gebeurt dit steeds minder.

Griekenland wil vanaf 15 mei opnieuw toeristen ontvangen

De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis maakt zich sterk dat zijn land vanaf 15 mei opnieuw buitenlandse normaal toeristen kan ontvangen. "De vaccins, de zelftesten en het betere weer schenken ons het vertrouwen dat dit avontuur zonder weerga ten einde loopt", zo klonk het in een televisietoespraak.

Volgens Mitsotakis stabiliseert de corona-epidemie in zijn land, maar het aantal ziektegevallen is nog altijd hoog en hij waarschuwt de Grieken ervoor om niet te gaan reizen tijdens de paasvakantie. Het orthodoxe paasfeest begint veel later dan bij ons, namelijk op 30 april en duurt tot 2 mei. 

Toerisme is nu al beperkt mogelijk in Griekenland voor inwoners uit de Europese Unie, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Israël, maar die moeten dan wel bewijzen dat ze gevaccineerd zijn of een negatieve test voorleggen, maar er is wel weinig te beleven. Begin mei zouden de restaurants en cafés ook opnieuw open kunnen gaan of zou het ten minste mogelijk worden om buiten op het terras te eten.

De toeristische sector is goed voor een vijfde van het bruto binnenlands product van Griekenland. Vorig jaar is het zomerseizoen volledig in duigen gevallen en Athene wil dat niet nog een keer meemaken. 

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Minister-president Jambon: “20 à 30 testevenementen in mei en juni”

In mei en juni kunnen 20 à 30 testevenementen georganiseerd worden in ons land. Dat heeft Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) vanmiddag gezegd in het Vlaams Parlement. Het is de bedoeling om ervaring op te doen voor de organisatie van culturele en sportieve evenementen. 

Jambon vindt dat er "niet massaal" nog testevenementen moeten georganiseerd worden. Er moet wel voldoende spreiding zijn in de aard van de evenementen: bijvoorbeeld niet alleen theatervoorstellingen, maar ook sportmanifestaties en andere evenementen.

Organisatoren die zo’n testevenement op poten willen zetten, zullen daarvoor eerst een gedetailleerde aanvraag moeten indienen bij een bevoegde minister en moeten ook een akkoord hebben van de lokale burgemeester. 

Vervolgens moet het coronacommissariaat een advies geven. Dan komt de aanvraag terug bij de bevoegde minister en de federale ministers van Volksgezondheid en Binnenlandse Zaken. Die procedure is nu klaar, zei Jambon, waardoor de aanvragen kunnen binnenkomen.

Bekijk hier de volledige uitleg die Jambon gaf in het Vlaams Parlement:

Videospeler inladen...

VS haalt deze week beoogde 200 miljoen coronavaccinaties

De Verenigde Staten bereiken deze week het doel dat president Joe Biden had gesteld om in de eerste honderd dagen van zijn presidentschap 200 miljoen vaccins tegen COVID-19 te laten toedienen, zo heeft het Witte Huis gemeld.

De Democratische president zal een toespraak geven waarin hij "bekendmaakt dat de VS deze week de 200 miljoen dosissen bereiken", zei een hoge functionaris van het Witte Huis die anoniem wou blijven. Het doel zal met een kleine voorsprong bereikt worden: de honderdste dag van het mandaat van Biden valt pas eind volgende week.

De VS, die het hoogste aantal COVID-19-doden betreuren, voerde een efficiënte vaccinatiecampagne, waarbij het land sommige Europese landen en Canada voorbijstak. Toen Joe Biden op 20 januari aantrad, beloofde hij 100 miljoen dosissen van vaccins te laten toedienen in de eerste honderd dagen van zijn mandaat, een doel dat volgens veel Republikeinen gemakkelijk te halen was. Op 25 maart, toen het land ruimschoots voorlag op het gestelde doel, verdubbelde het presidentschap het cijfer tot 200 miljoen.

Alle Amerikaanse volwassenen kunnen sinds 19 april een vaccin krijgen. De toename van het aantal COVID-19-gevallen in sommige regio's van het land tempert de vreugde op het Witte Huis. Het aantal sterfgevallen blijft wel dalen op nationaal niveau dankzij de inenting van ouderen en de verbetering van de zorg.

Provinciale domeinen willen ook buiten vakantieperiodes en na coronacrisis met reservatiesysteem blijven werken

De provinciale domeinen in Oost-Vlaanderen willen ook buiten de vakantieperiodes en na de coronacrisis met een reservatiesysteem blijven werken. Daarmee kan je vooraf bijvoorbeeld een boot of fiets reserveren. "Dat is coronaveiliger omdat we de bezoekers beter kunnen spreiden. En de bezoekers zijn ook zeker dat er nog plaats is", zegt An Vervliet van het provinciebestuur. 

Lees het volledige artikel hier:

Syrisch rebellenbastion Idlib ontvangt eerste 50.000 coronavaccins

Een eerste levering van zowat 50.000 AstraZeneca-vaccins is toegekomen in Idlib in het noordwesten van Syrië. Dat meldt Imad Zahran, een lokale gezondheidsfunctionaris, donderdag. Vanaf begin mei worden de eerste vaccins toegediend.

In eerste instantie zullen het medisch personeel en de medewerkers van humanitaire hulporganisaties geprikt worden. Een tweede levering, waarvan de datum nog niet gekend is, zal gebruikt worden om de ouderen en mensen met chronische ziektes in te enten.

Tot nog toe werden er 21.768 coronabesmettingen in het noordwesten van Syrië genoteerd, 641 personen overleden aan de gevolgen van COVID-19.  Idlib is het laatste stukje grondgebied in het bezit van de rebellen. De Syrische regering opende vorig jaar een offensief op de afvallige regio.

Politie vuurt traangas af op betogers in Berlijn

De politie heeft in Berlijn traangas ingezet tegen een grote betoging van tegenstanders van de coronabeperkingen in de buurt van de Reichstag (het parlement). Daar debatteerden de parlementsleden over een wet die in hardere middelen voorziet om de pandemie te bestrijden.

De ordediensten hadden aanvankelijk via luidsprekers aan de duizenden betogers gevraagd uiteen te gaan. De Bondsdag (het lagerhuis van het parlement) maakt zich op om een wet goed te keuren die de regering van Angela Merkel in het gezondheidsbeleid meer slagkracht geeft ten opzichte van de deelstaten.

De politie probeerde de betoging van ongeveer 8.000 mensen uiteen te drijven. De betogers houden geen afstand van elkaar en veel van hen dragen geen mondmasker, terwijl dat verplicht is volgens de coronaregels, zei de politie. De politie pakte een 40-tal betogers op omdat ze de regels niet naleefden.

Probleem met zuurstoftoevoer doodt 22 coronapatiënten in India

In India zijn woensdag minstens 22 coronapatiënten in een ziekenhuis overleden toen de zuurstoftoevoer werd afgesneden door een probleem met een gastank. Dat meldt de lokale omroep NDTV.

De storing duurde slechts een halfuur, maar alle patiënten waren ernstig ziek en hadden constante beademing nodig.

Het ziekenhuis, in de stad Nashik, heeft momenteel ongeveer 150 coronapatiënten. Het is nog onduidelijk wat de oorzaak van de storing was, zegt Rajesh Tope, minister van Volksgezondheid van de deelstaat Maharasthra.

Duitse federale regering krijgt bevoegdheden voor strijd tegen corona

Het Duitse parlement heeft een wet goedgekeurd waardoor een groot aantal bevoegdheden voor de strijd tegen de coronacrisis worden overgeheveld van de deelstaten naar de federale regering van kanselier Angela Merkel. Dat was verwacht, want de regerende christendemocraten en sociaaldemocraten hadden daarover een akkoord gesloten.

Tot nu toe waren het de deelstaten die konden beslissen over lockdowns en andere coronamaatregelen. Dat verliep echter niet altijd efficiënt en de roep om een meer eengemaakt beleid was groot.

Toch is de overheveling erg omstreden, ook binnen de regerende coalitie in Berlijn. De federale traditie zit historisch erg ingebakken in Duitsland en is ook verankerd in de grondwet. De indienders hebben de bepalingen van de " noodremwet" dan ook moeten afzwakken. 

De wet moet nog wel worden goedgekeurd door de Bondsraad, die andere kamer van het Duitse parlement. Dat ligt daar moeilijker, want de Bondsraad vertegenwoordigt net de 17 deelstaten. Als de Bondsraad de wet ook goedkeurt, zou die pas in juni in werking treden.

Terrasje doen kan in Nederland vanaf volgende woensdag, maar enkel van 12 tot 18 uur

De Nederlandse premier Rutte maakte gisteren het heuglijke horecanieuws bekend. Maar er gelden wel strikte voorwaarden: 50 mensen per terras, registratieplicht, niet met meer dan 2 aan een tafeltje tenzij je van hetzelfde gezin bent. En het belangrijkste: ze mogen maar open van 12 tot 18 uur. Vooral die laatste regel temperde het enthousiasme behoorlijk.

Bekijk hier de journaalreportage vanuit Breda:

Videospeler inladen...

Meest gelezen