Militaire escalatie Oekraïne: wet om reservisten onaangekondigd op te roepen goedgekeurd

De militaire spanningen tussen Rusland en Oekraïne blijven oplopen. President van Oekraïne Volodymyr Zelensky heeft een wet ondertekend die het mogelijk maakt reservisten op te roepen voor militaire dienst zonder de mobilisatie aan te kondigen. Dat meldt het kabinet van Zelensky woensdag aan persagentschap Reuters.

Het Oekraïense parlement keurde de wet, die nu ondertekend is door de president, eind maart goed. Die wet maakt het mogelijk de strijdkrachten aanzienlijk uit te breiden, terwijl de spanningen met Rusland in Oost-Oekraïne escaleren.

‘Dit zal het mogelijk maken om de militaire eenheden van alle defensiekorpsen snel uit te rusten met reservisten, waardoor hun gevechtseffectiviteit tijdens militaire agressie aanzienlijk zal toenemen’, zegt Zelensky’s kabinet.

Donbas

Rusland zou de grootste militaire macht, sinds de annexatie van de Krim in 2014, hebben samengebracht aan de grens met Oekraïne. ‘120.000 manschappen’, zei de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Kuleba dinsdag aan Reuters. Hij riep op tot nieuwe westerse economische sancties om Moskou af te schrikken van ‘verdere escalatie’.

Dinsdag probeerde Zelensky zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin te overtuigen om hem in de Donbas-regio (Donetsbekken, in het oosten van Oekraïne) te ontmoeten voor vredesgesprekken. Zelensky wou naar eigen zeggen het conflict daar beëindigen en de spanning tussen de buurlanden verminderen.

NAVO

Kiev en Moskou schuiven elkaar de schuld in de schoenen van de toenemende gevechten in de Donetsbekken. Dat is de regio waar Oekraïense troepen strijden tegen pro-Russische troepen en separatisten, in een conflict dat volgens Oekraïne sinds 2014 aan 14.000 mensen het leven heeft gekost.

Oekraïne, de Verenigde Staten en de NAVO beschuldigen Rusland van een ‘provocerende’ opbouw van troepen aan de oostgrens van Oekraïne en op de Krim. Rusland heeft op zijn beurt de Verenigde Staten en de NAVO beschuldigd van ‘provocerende activiteiten’ in het Zwarte Zeegebied.

Oekraïne is NAVO-bondgenoot, maar is geen lid van de organisatie. Het land hoopt al jaren om volwaardig lid te worden, maar wordt steeds afgewezen.

(evb)

Meer