Direct naar artikelinhoud
NieuwsZuid-Korea

Belgische ambassadeur Zuid-Korea onder vuur nadat zijn echtgenote verkoopster in gezicht slaat

De verkoopster bleef achter met een gezwollen, rode kaak.Beeld Youtube

De Belgische ambassadeur in Zuid-Korea, Peter Lescouhier, ligt onder vuur nadat videobeelden zijn verspreid waarop zijn vrouw een verkoopster in het gezicht slaat. Even daarvoor was ze ten onrechte beschuldigd van diefstal. Op sociale media roepen Zuid-Koreanen de ambassadeur en zijn vrouw op om het land te verlaten. 

en

Bekijk hier de videobeelden van het incident:

Video wordt geladen...

Vorige week raakte al bekend dat de Zuid-Koreaanse politie een onderzoek had geopend naar het incident in een winkel in Seoel op 9 april. Toen bleek ook dat Xiang Xueqiu (63), de vrouw van ambassadeur Peter Lescouhier, niet vervolgd zou worden omdat de familie diplomatieke onschendbaarheid geniet. De winkeluitbaatster besliste daarom om de beelden van het incident openbaar te maken. Bovendien kwamen er volgens haar ook geen excuses.

Volgens persagentschap Reuters zal de echtgenote van de ambassadeur wel nog ondervraagd worden door de lokale politie. De Zuid-Koreaanse autoriteiten hebben haar echter nog niet kunnen contacteren. Xiang Xueqiu zou gehospitaliseerd zijn, al zijn de omstandigheden hierrond nog niet duidelijk. De Belgische ambassade in het land bevestigde de hospitalisatie tegenover Zuid-Koreaanse media maar gaf verder geen commentaar.

Diefstal

De beelden tonen hoe Xiang Xueqiu boos de winkel binnenkomt. Ze trekt een medewerkster aan de arm en geeft haar een klap op het achterhoofd. Een tweede winkelbediende die tussenbeide komt om de situatie te ontmijnen, krijgt meteen een harde klap in het gezicht. Daarna verlaat Xiang Xueqiu de winkel. De 33-jarige winkelbediende blijft achter met een rode en gezwollen kaak.

Net daarvoor had Xiang Xueqiu in de winkel rondgekeken, maar ze was vertrokken zonder iets te kopen. Een van de verkoopsters dacht ten onrechte dat ze naar buiten was gelopen zonder te betalen, omdat haar jas leek op een jas die in de winkel werd verkocht. Daarop liep ze de vrouw achterna. Toen ze echter haar fout inzag, bood ze haar excuses aan. De vrouw van de ambassadeur kwam haar echter achterna.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigde het verhaal eerder al, maar onthield zich van commentaar. Volgens verschillende Aziatische media uitten veel Zuid-Koreanen op sociale media hun woede. Ze vragen aan de ambassadeur en zijn vrouw om het land te verlaten. Het speelt ook een rol dat Xiang Xueqiu van Chinese afkomst zou zijn. Veel Zuid-Koreanen hebben een negatieve perceptie van China.