Direct naar artikelinhoud
NieuwsNavalny

Navalny beëindigt hongerstaking na 23 dagen en krijgt medische hulp

Demonstranten protesteren in Moskou.Beeld REUTERS

De opgesloten Russische oppositieleider Aleksej Navalny heeft zijn hongerstaking stopgezet. Dat heeft hij bekendgemaakt in een bericht via zijn advocaten.

Navalny, die 23 dagen in hongerstaking was, schrijft in het bericht, gepubliceerd op zijn Instagram-account, dat de Russische gevangenisdienst eindelijk toestemming gegeven heeft voor medische hulp. In de afgelopen dagen is Navalny twee keer bekeken door artsen buiten het gevangenissysteem. “Ze doen onderzoeken en verrichten analyses en geven mij de resultaten en conclusies.”

Eigenlijk eiste Navalny dat hij onderzocht zou worden door zijn eigen arts, omdat hij vermoedt dat artsen uit het staatssysteem onder druk gezet kunnen worden door Russische veiligheidsdiensten, zoals gebeurde in het ziekenhuis van Omsk na zijn vergiftiging met zenuwgif. Maar Navalny’s eigen artsen riepen hem donderdag op om in te stemmen met het compromis.

Volgens Navalny is het medisch onderzoek te danken aan “geweldige steun van goede mensen in Rusland en de hele wereld”. Navalny kampt naar eigen zeggen al maanden met hevige pijnen in zijn rug. In delen van zijn benen zou hij geen gevoel meer hebben.

Door zijn hongerstaking kwam hij vorige week in levensgevaar, stellen zijn artsen. Donderdag stelden ze dat hij snel zou overlijden als hij zijn hongerstaking niet zou beëindigen.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een foto die is geplaatst door Алексей Навальный (@navalny) op