Direct naar artikelinhoud
NieuwsBinnenland

Kabinet Sammy Mahdi: ‘Imam die homofobe uitspraken deed is vertrokken’

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V).Beeld BELGA

De imam die eerder dit jaar vanwege homofobe uitspraken het bevel kreeg om het Belgische grondgebied te verlaten, is nu effectief vertrokken. Dat maakte het kabinet van Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) bekend in een persbericht.

en

De Turkse imam die begin dit jaar een bevel kreeg om België te verlaten is wel degelijk vertrokken. “Intensieve opvolging werkt wel degelijk”, zei Mahdi hierover op vrijdag. “Er moet een aanklampend beleid komen om mensen die het land moeten verlaten toe te leiden naar vertrek. Door de volhardende inzet van onze diensten en een respectvolle samenwerking met de Turkse ambassade is dit gelukt.” Staatssecretaris voor Asiel en Migratie antwoorde hiermee op een vraag van parlementslid Annick Ponthier (Vlaams Belang).

De imam van Houthalen-Helchteren kwam in januari in opspraak nadat hij enkele homofobe berichten had gedeeld op zijn sociale media. Zo deelde hij een Facebook-bericht dat op een discriminerende wijze uitlegt waarom homoseksualiteit in de islam verboden is en dat homoseksualiteit ziekte en verval meebrengt. 

Daarop had Mahdi beslist om de verblijfsvergunning van de Turkse imam niet te verlengen. De Dienst Vreemdelingenzaken kreeg namelijk in oktober 2020 een aanvraag om de verblijfs- en arbeidsvergunning van de imam in kwestie te verlengen. Maar na een onderzoek waaruit bleek dat de betrokkene de openbare orde of de nationale veiligheid kon schaden, besloot Mahdi dus om de vergunning niet te verlengen. Daar bovenop kreeg de imam het bevel om uit ons land te vertrekken. 

De moskee zelf slaagde er nipt in om zijn erkenning van de gemeente te behouden.

SEFOR-procedure 

Volgens het kabinet van Mahdi werd er onmiddellijk na het bevel om het grondgebied te verlaten een SEFOR-procedure opgestart door de Dienst Vreemdelingenzaken. “SEFOR staat voor Sensibilisation, Follow up and Return”, klinkt het. “Medewerkers op deze dienst volgen deze bevelen op. Van bij aanvang is er intensieve opvolging en worden er gesprekken opgestart met de betrokken persoon over de mogelijkheden die hem of haar resten”, zo staat er in het persbericht.

Ook nu benadrukt de staatssecretaris: “Wie geen respect toont voor de LGBTI-rechten geen plaats heeft in onze samenleving. Er zijn rode lijnen die niet overschreden kunnen worden. Dat geldt ook over het verspreiden van fakenews waarvan sommigen mij beschuldigden. Zelfs in politieke ledenbladen en met facebookcampagnes.”