Schapen verijdelen homejacking: “Ze stonden naar stal te staren waar Marc gekneveld zat”

© vum

Een homejacking bij Marc Nollens in Wakken liep maandag op een sisser af dankzij zijn vriend Tom Desmet en zijn dieren. “Mijn schapen hebben Marc gered.”

Geoffrey Sabbe

Tom Desmet (49) uit Oeselgem kwam maandagmorgen rond kwart voor negen aan bij Marc Nollens (68) in de Oosthoekstraat in Wakken. De timmerman en de zaakvoerder van pluimveeslachterij Nollens uit Kruishoutem kennen elkaar al zo’n dertig jaar. Om de weide van Marc te onderhouden laat Desmet er zijn schapen grazen. Sinds hij een vijftiental lammetjes heeft, komt hij ze vier keer per dag voederen. Desmet was maandag wat gehaast, maar zijn schapen deden averechts.

Schapen staren naar stal

“Ze wilden niet eten en ik zag ze kijken richting de haag bij de villa van Marc”, zegt de timmerman uit Oeselgem. Plots zag Tom een man van Afrikaanse origine opduiken langs de weide van Marc. Hij dacht dat het een arbeider was die via een binnenweg onderweg was naar fruitteeltbedrijf Wolfcarius. “Maar plots zag ik dat hij was teruggekeerd langs de andere kant van de haag. Ik bleef hem volgen en zag hoe hij over de omheining sprong en wegliep.”

Desmet wilde het verdachte voorval gaan melden aan Marc, maar kwam oog in oog te staan met gemaskerde gangsters. “In de tuin zag ik eerst een man met een bivakmuts weglopen. Daarna zag ik nog twee gemaskerde mannen uit de volière kruipen. Wat steken jullie hier uit, krapuul!, riep ik.”

Desmet moest hen noodgedwongen laten gaan. “Een van hen draaide zich om en richtte een revolver op mij. Ik heb mijn leven niet willen riskeren”, zegt Tom.

Hij keerde terug naar de tuin en hoorde daar tot zijn verbazing Marc mompelen. Die was met plakband aan de mond, armen en handen vastgebonden in het voederhok van de vogels. “Ze waren gekomen voor geld en mijn Mercedes”, zegt Marc. “Twee van hen duwden een revolver in mijn hals toen ik mijn vogels water gaf.” De daders spraken Frans en zeiden dat ze met zes waren. “Op camerabeelden is te zien dat ze een brandblusapparaat, benzine en wellicht een slijpschijf bij hadden”, zegt Desmet. “Wellicht hoopten ze een kluis open te slijpen. Ze dachten dat ik maar een kwartiertje op de weide zou blijven, maar mijn schapen hebben Marc gered.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen