HET DEBAT. Is het terecht dat de café-uitbaters hun prijzen optrekken?
Een terrasje doen wordt duurder. De drankprijzen zullen stijgen met gemiddeld tien procent, waarschuwen de cafébazen. Café-uitbaters zeggen dat ze niet anders kunnen door de verplichte sluiting en ook omdat de brouwers hun prijzen opslaan. Wat denk jij? Is het terecht dat de cafébazen hun prijzen optrekken? Vanavond bundelen we de boeiendste reacties in een nieuw stuk. Lees hieronder alvast wat onze experts ervan vinden.
Matthias De Caluwe, Horeca Vlaanderen: “Logisch”
Verschillende horeca-uitbaters plannen hun tarieven op te trekken. Dat komt uiteraard omdat zij lange tijd de deuren gesloten moesten houden en geïnvesteerd hebben in extra veiligheidsmaatregelen. Bovendien kunnen horecazaken vanaf 8 mei nog niet op volle capaciteit draaien. Horeca Vlaanderen noemt het alleszins “logisch” dat uitbaters de rekensom maken en de tarieven mogelijk optrekken. “Dat zal verschillen van zaak tot zaak. Maar ze hebben geïnvesteerd in veiligheidsmaatregelen, en hun capaciteit zal ook lager liggen dan wanneer ze op volle kracht kunnen draaien”, aldus De Caluwe.
Erik Beunckens, Federatie van cafés (Fedcaf): “Btw-verlaging is er niet voor de klant”
Erik Beunckens van de federatie van cafés (Fedcaf) noemt de prijsverhogingen schandalig. “Veel café-uitbaters zitten al op hun tandvlees en uit de reacties die wij krijgen, blijkt dat heel wat uitbaters bang zijn om de prijsverhoging door te rekenen aan hun klanten. We raden collega’s die het water tot aan de lippen hebben staan toch aan om niet te wachten. Die btw-verlaging is er immers niet voor de klant, maar wel om de mindere omzet vanwege de beperkte capaciteit te compenseren. In september zullen de prijzen toch sowieso stijgen.”
Toch moeten we volgens Beunckens niet vrezen dat we op de meeste plekken net als in Nederland 3 euro voor een pintje moeten betalen. “Op een aantal dure plekken in de stad misschien, maar in de volkscafés zal het zo’n vaart niet lopen. Ik denk dat we in september naar een gemiddelde prijs gaan van 2 tot 2,20 euro.”
Tim Joiris, horecacel van Unizo Oost-Vlaanderen: “Gestegen kosten”
Tim Joiris van de horecacel van Unizo Oost-Vlaanderen zegt dat ongeveer de helft van de zaken zal openen. De prijzen zullen “zo’n 10 procent hoger liggen dan voor de coronapandemie”, verduidelijkt hij. “We zijn maanden dicht geweest. In die tijdsspanne hebben veel brouwers en leveranciers één of twee keer hun prijzen opgetrokken. Dat moeten we goedmaken.”
“We gaan voor een correcte prijszetting, dat betekent dat we ook correct zijn naar de klant toe”, aldus Joiris. Volgens Joiris helpt de verlanging van de btw in de horeca van 21 naar 6 procent om “wat ademruimte te geven”. “Maar ze volstaat niet om de gestegen kosten op te vangen. Met de prijsstijging brengen de uitbaters hun prijzen gewoon op een normaal en aanvaardbaar niveau”, luidt het.
Sabine Verstraten, cafébazin Jeruzalem in Zulte: “Verloren jaar”
“Vorig jaar was het bij ons 1,90 euro voor een pintje, misschien gaat dat omhoog naar 2 euro”, vertelt Sabine van café Jeruzalem in Zulte aan ‘VTM Nieuws’. Horecazaken hebben het moeilijk door de verplichte sluiting. Daarnaast hebben verschillende zaken ook nog extra geïnvesteerd in hun terras om vanaf 8 mei opnieuw klanten te kunnen ontvangen.
De prijsstijging zal voor horecabazen helaas niet alles oplossen. Daarvoor heeft de verplichte sluiting veel te lang geduurd: “Ik denk dat we daar volgend jaar ook nog problemen van zullen hebben. Het gaat echt om een verloren jaar”, vertelt Sabine nog.
Belgian Brewers Federation: “Begrip voor moeilijke situatie”
Volgens Belgian Brewers Federation is er vanuit de brouwerijen alleszins geen grote prijsstijging doorgevoerd, maar beslissen horecazaken effectief zelf over een mogelijk hogere prijssetting. “Wij nemen over het prijsbeleid geen standpunt in, maar waken dat er geen misbruik of misverstand optreedt”, klinkt het bij directeur Krishan Maudgal, die begrip heeft voor de moeilijke financiële situatie waarin horecazaken zich nu bevinden.
Wim Van der Borght, horecaondernemer: “Water bóven de lippen”
Horecaondernemer Wim Van der Borght, die 22 zaken heeft in en rond Antwerpen, zegt dat hij net als verschillende andere cafébazen zijn prijzen zal verhogen. “We kunnen niet anders. Ondanks de coronacrisis hebben de grote brouwerijen hun prijzen verhoogd, net zoals de frisdrankproducenten. Een cola wordt bij ons dus ook duurder als de terrassen heropenen”, zegt Van der Borght op Radio 2 Antwerpen.
“Waarom ben je bereid om veel te betalen in Milaan, maar moet het spotgoedkoop zijn in Antwerpen?”, vraagt hij zich af. Van der Borght vindt de prijsstijging niet in strijd met de tijdelijke btw-verlaging van 21 naar 6 procent op voeding en dranken. “Die tijdelijke maatregel moet je zien als een soort compensatie. Je mag niet vergeten dat wij zo goed als 7 maanden hebben stilgelegen. Het water staat onze sector ver boven de lippen. Mensen denken dat je snel veel geld kan verdienen in de horeca. Toch zijn er in onze sector de meeste faillissementen.”
En nu is het aan jou. Wat is jouw mening? Laat het weten in de comments onder dit artikel. We bundelen de boeiendste reacties vanavond in een nieuw stuk.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
UPDATE26
“Dit slaat nergens op”: lgbtq+-organisatie annuleert verkiezingsdebatten na storm van kritiek over deelname N-VA
-
138
Opmerkelijk voorstel Groen: werknemers kunnen tijdelijk stoppen met werken zonder specifieke reden
Volgens Groen moeten werknemers hun loopbaan kunnen onderbreken zonder reden. Met die vrije tijd kunnen mensen een tijdje thuisblijven of zelfs een lange reis maken, terwijl ze daar een maandelijkse vergoeding van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) voor krijgen. Dit principe wordt ongemotiveerd tijdskrediet genoemd. Het is volgens de covoorzitter van Groen, Jeremie Vaneeckhout, een manier om stress en burn-out tegen te gaan bij werknemers. -
Livios
“Koffiegruis, eierschalen en mulch werken niet”: zo verjaag je slakken wél succesvol uit je tuin
Hobbytuiniers houden hun moestuinen de komende weken maar beter goed in de gaten. Zodra de bodem begint op te warmen, het ’s nachts niet te hard afkoelt en het nu en dan blijft regenen, duiken slakken in groten getale op. Slakkenplagen zijn immers een typisch lentefenomeen. Bouwsite Livios vroeg aan Dirk Criel van Natuurpunt hoe je het beste omgaat met slakken in de tuin. -
-
PREMIUM
Drie horeca-uitbaters over hoe zij heropening beleven: “Het is onze morele plicht mensen op een veilige manier wat ontspanning te bieden”
-
PREMIUM38
41 foto’s zonder dat je je ervan bewust was: gezichtsherkenning op 10 Miles maakt indruk, maar mag dat zomaar?
De 10 Miles loopt u voortaan maar beter van start tot finish met een brede glimlach op uw gezicht. Want ook te midden van 30.000 lopers wordt u feilloos herkend. Een gespecialiseerd fotobedrijf levert tegen betaling tientallen persoonlijke foto’s van uw prestatie - souvenirs dankzij automatische gezichtsherkenning. Straf, maar ook wel een beetje creepy. Kan dit eigenlijk zomaar, privacygewijs? En moeten we deze technologie vrezen? -
Website van Nationale Loterij enkele uren offline door storing, probleem intussen opgelost
De website van de Nationale Loterij heeft enkele uren platgelegen door technische problemen. Volgens woordvoerder Loes Mispoulier trad er afgelopen nacht een storing op tijdens onderhoudswerken. Intussen lijkt het probleem van de baan en is de website weer online. -
HLN Shop
“Gebruik er verschillende door elkaar”: podoloog geeft raad bij het kiezen van jouw perfecte wandelschoenen
-
Schietpartij op Anneessensplein in Brussel: “Twee verdachten vluchtten weg”
Stad Brussel -
PREMIUM
“Ik riep, maar het was te laat. Hij stak me met een koksmes”: Lambrice (17) doet verhaal van massale vechtpartij die gefilmd werd door omstaanders
De adrenaline is nog niet uitgewerkt, zegt hij. Maar het besef dat dit veel erger had kunnen aflopen, dat is wél binnengedrongen. De 17-jarige Lambrice werd maandagavond, tijdens een enorme vechtpartij aan het station van Geel, geraakt door een koksmes van maar liefst 25 centimeter groot. En dat terwijl hij een uit de hand gelopen ruzie juist wilde bedaren, vertelt hij nu aan HLN.Geel -
PREMIUM
EXCLUSIEF. Belgische wetenschappers ontdekken schadelijke roetdeeltjes in hersenen: “Ze stapelen zich op in belangrijke delen van ons brein”
Elke dag ademen we schadelijke roetdeeltjes in door luchtvervuiling. Dat ze in ons lichaam terechtkomen, wisten wetenschappers al. Maar Belgische onderzoekers aan de UHasselt hebben nu ontdekt dat ze niet alleen tot in onze hersenen raken, ze verzámelen zich daar ook in bepaalde delen. Om welke delen van ons brein gaat het? Wat zijn de gevolgen? En kan je er iets tegen doen? HLN-wetenschapsjournalist Martijn Peters vroeg het aan wetenschapper Kenneth Vanbrabant. -
HLN Shop
Ga voor schoonheid én degelijkheid: in vijf stappen naar jouw ideale e-bike
241 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerwerner vanhoutte
Pascal Winters
Tania Grielens
Dre Wolput
ignace lambert